100 vragen voor wetenschap

Nieuws | de redactie
24 maart 2015 | Drie conferenties en zo’n honderd vragen over tien thema’s moeten de Wetenschapsagenda helpen invullen, vertelt TU Delft voorzitter Dirk Jan van den Berg. Hij ziet een speciale rol weggelegd voor de 3TU daarin en men moet niet denken “oh hemel, wat is dit nu weer en wat een gedoe.”

De twee voorzitters van de Wetenschapsagenda – Alexander Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf  – waren onlangs bij De Wereld Draait Door om hun klus toe te lichten, maar aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk werd toch niet duidelijk wat nu precies het proces wordt om de Wetenschapsagenda op te stellen. Dirk Jan van Den Berg voorzitter van de TU-Delft schept nu helderheid in een filmpje op de medewerkerssite van zijn universiteit.

Van den Berg zegt over het dialoogproces rond de agenda onder meer: “Daar is nog niet echt heel duidelijk over gecommuniceerd, maar er wordt wel steeds meer duidelijk over het proces. Men stelt zich zo voor honderd vragen, die een relevant antwoord kunnen krijgen vanuit de wetenschap, onderverdeeld over zo’n tiental thema’s.”

Festival van vragen

Hij licht toe hoe die vragen en thema’s worden uitgediept. “Daarvoor wordt een ‘festival van vragen’ opgezet. Dat betekent dat er drie conferenties moeten komen. Eén conferentie die zich concentreert op de ‘wetenschap voor de wetenschap’, een conferentie die zich concentreert op de ‘wetenschap en een concurrerende economie’ en een derde conferentie ‘wetenschap en de samenleving.’

Het idee is dat voor de zomer de conferenties plaats vinden ‘wetenschap voor wetenschap’ en ‘wetenschap voor een concurrerende economie’ en na de zomer de ‘conferentie over wetenschap en samenleving’. Hierin moeten de vragen samenkomen voor de wetenschapsagenda.

“Ik denk dat we echt een serieuze poging moeten wagen om zelf onze vragen goed te formuleren, om als TU Delft aan te geven wat onze thema’s zouden kunnen zijn. Ik denk dat we er verstandig aan doen niet de vraag te willen beantwoorden: ‘welke universiteit of welk instituut scoort nu het beste in die wetenschapsagenda.’ Ik denk wel dat we die vraag moeten beantwoorden in 3TU verband, samen met Wageningen, TNO en STW, om er voor te zorgen dat ons wetenschappelijk werk goed vertegenwoordigd wordt in de wetenschapsagenda.”

Pleidooi voor NWO

Over de onrust die bij NWO is ontstaan zegt Van den Berg. “Ik denk dat de wetenschapsagenda een mogelijkheid biedt om toch weer het pleidooi te onderbouwen om er voor te zorgen dat de Nederlandse wetenschap goed ‘gefund’ moet worden. Laten we niet vergeten dat wat er ook allemaal verteld wordt over de organisatie van NWO en over hoe die wel of niet functioneert, een heel groot deel van het probleem in feite toch de niet voldoende funding van het NWO systeem is.”

Van de Bergh heeft daarom een boodschap voor iedereen die bij de Wetenschapsagenda betrokken is. “Je kan er naar kijken van ‘o hemel wat is dit nu weer en wat een gedoe’, dat begrijp ik ook wel. Maar ik denk ook dat we het een beetje moeten zien als een kans om de wetenschap weer eens goed over het voetlicht te krijgen naar de samenleving toe.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK