Lelijk eendje wordt kenniszwaan

Nieuws | de redactie
17 maart 2015 | De lelijkste straat van het land wordt de Knowledge Mile. Een coalitie met NS, KPN, Rabobank Amsterdam, Gemeente Amsterdam, HvA, AHK en Inholland gaat de Wibautstraat in de hoofdstad transformeren. Bell Labs stapt ook in.

“De voorheen lelijkste straat van Amsterdam wordt de slimste straat van Nederland,” hoopt Matthijs ten Berge, directeur van het Amsterdam Creative Industries Network. Het Amerikaanse Bell Labs, leverancier van zeven Nobelprijswinnaars, gaat het gebied gebruiken als testomgeving. Een van hen was Steven Chu, Obama’s minister van Energie, met wie ScienceGuide sprak tijdens zijn optreden bij FOM in Veldhoven, vlak voor zijn benoeming in Washington.

Deze samenwerking met Bell Labs geeft de Knowledge Mile extra ‘smoel´ voor bedrijven. Fahim Kawsar, de chef van het Internet of Things Research bij Bell Labs, zegt daarover: “The Knowledge Mile provides companies like Bell Labs with a unique urban testbed and a chance to work together with end users, students and residents to test our technology that has shaped the world in the past and will do so in the future.”

Testbed in de maak

Ger Baron, Chief Technology Officer van de Gemeente Amsterdam ziet een bijzondere rol voor zijn stad hiermee naar voren komen: “De Knowledge Mile laat de mogelijkheden van sociale en digitale innovatie in de praktijk zien. Voor Amsterdam is het daarmee een cruciaal testbed voor innovatie.”

Bewoners en gebruikers kampen al jaren met het negatieve imago van het gebied .De coalitie gaat met haar gezamenlijke kennis en in samenwerking met bewoners de leefomgeving verder verbeteren. Hierbij valt te denken aan het terugdringen van CO2-uitstoot en het aanpakken van de parkeerproblematiek van zowel fietsen als auto’s. In de komende periode worden aan de Knowledge Mile verschillende plekken gerealiseerd waar creatieve startups zich kunnen vestigen. Een daarvan is de Diamantbeurs, wat een verzamelgebouw voor uitgevers en creatieve bedrijven wordt.

Door de bouw van de Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam, de groei van de Universiteit van Amsterdam en de aanwezigheid van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten zijn in de omgeving straks meer dan dertigduizend studenten actief. Talenten van de opleidingen zullen onder andere via labs bijdragen aan innovatie en kennisontwikkeling op de Knowledge Mile.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK