Erasmus misbruikt?

Nieuws | de redactie
23 april 2015 | Het komt op rechts vaker voor: foeteren op Europa maar er wel subsidiegeld opsnoepen. De Duitse anti-Euro-partij AfD heeft iets handigs bedacht daarvoor, maar botst nu op de naam van een grote Nederlander uit de zestiende eeuw.

Om geld te kunnen ontvangen voor maatschappelijke activiteiten en diepgaander onderbouwing van hun politiek hebben partijen vaak een wetenschappelijk instituut of andere stichtingen. De Alternative für Deutschland wilde hier niet achterblijven nu zij in het Europees parlement zetels inneemt. Haar nieuwe ‘parteinahe Stiftung’ beoogt “die staatsbürgerliche Bildung fördern, wissenschaftliche Untersuchungen in Auftrag geben” en internationale contacten en de trainingen van jonge talenten te ondersteunen.

Poppen aan het dansen

Deze stichting zal de ‘Erasmus-Stiftung’ heten en daarmee beginnen de poppen aan het dansen. Er is immers al een universiteit in Rotterdam die naar de zestiende-eeuwse humanist is genoemd en die de EU heeft uitwisselingsprogramma ook naar Desiderius Erasmus vernoemd. Die was “ein feinsinniger und kluger Mann der leisen Worte” zei een CDU-voorman, “Echt het tegendeel van de AfD-bestuurders van nu.”

Een Beiers politicus zei dat het nogal doorzichtig was, dat de AfD met de naam van deze grote denker “zich een positief klinkend jasje om wil hangen.” De Groenen hebben nu aan Commissievoorzitter Juncker en EU-onderwijscommissaris Navracsics gevraagd of zij tegen deze naam voor de stichting stappen kunnen ondernemen. Er bestaat straks “Een aanzienlijk risico van verwisseling” van de Erasmusbeurzen van Europa en de beurzen voor begaafde jongeren die de AfD wil laten subsidiëren voor anti-Europese cursussen. En men acht de verschillen in doelstellingen en reputatie tussen die twee zo groot, dat dit “hochproblematisch und inakzeptabel” is.

Lof der zotheid

Lastig lijkt nu echter dat de naam ‘Erasmus’ niet door merkrecht beschermd is, wel het logo van het EU-programma of de Commissie Juncker de regels specifiek zal willen wijzigen omwille van de pretenties van de AfD is nog maar de vraag. Overigens is de nieuwe stichting al bij haar start onderdeel van de felle richtingenstrijd binnen de AfD. De bestuursvoorzitter is één van de felste tegenstanders binnen de partij van de Eurocritici lijsttrekker de economie-hoogleraar Lucke. In die vleugelstrijd gaat het tussen Euro-bestrijders, sociaal conservatieven en islamofoben die elkaar bijna furieuzer bestrijden dan ‘Brussel’ en de politiek van Angela Merkel. Erasmus zou er moeiteloos een extra hoofdstuk van zijn boek ‘lof der zotheid’ aan hebben kunnen wijden. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK