Minder zure tulpenbol

Nieuws | de redactie
6 juli 2015 | Tulpen zijn nog altijd een belangrijk Nederlands exportproduct. In de tulpenindustrie is grote zorg over besmetting van tulpenbollen door agressieve schimmel. Het Leidse Centre of Expertise Genomics Generade krijgt van Rabobank Bollenstreek €100.000 om hier onderzoek naar te doen.

Tijdens een bijeenkomst op het TOPlab in Leiden is door Rabobank Bollenstreek een cheque overhandigd aan Generade. Het kenniscentrum voert vanaf september een tweejarig onderzoek uit om de zuurschimmelvorming in tulpenbollen tegen te gaan.

Om dit onderzoek voeten in de aarde te geven heeft het innovatiefonds van de Rabobank Bollenstreek het bedrag van €100.000 beschikbaar gesteld. Dit bedrag moet een bijdrage leveren aan de totstandkoming van de bestrijding van de schimmel en de schade die het de tulpenbollensector elk jaar oplevert.

Samen bestrijden van de schimmel

De besmetting van tulpenbollen door de agressieve schimmel is een grote zorg in de tulpenindustrie. Het onderzoeksproject “Fusarium besmetting van de tulp” richt zich op het ontwikkelen van producten en praktische richtlijnen voor kwekers, broeiers en exporteurs in de tulpenbranche, die uiteindelijk zorgen voor een sterke vermindering van aantasting van de tulp door de schimmel.

Het hiervoor benodigde onderzoek staat onder leiding van Generade en lector Willem van Leeuwen van het lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek van Hogeschool Leiden. In het project participeren  kennisinstellingen, MKB-bedrijven uit de tulpenbranche en bedrijven met een specifieke expertise op gebied van gewasbescherming en Genomics.

Onderwijs, onderzoek en praktijk

Het project is een mooi voorbeeld van verschillende instellingen die samenwerken om gezamenlijk een probleem in de praktijk op te lossen. Naast de financiële bijdrage van de Rabobank Bollenstreek wordt het project door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA ondersteund met een RAAK-MKB subsidie.

Ook Generade levert een financiële bijdrage aan het project en alle deelnemende bedrijven leveren een bijdrage in kennis, arbeid en materiaal. Tenslotte nemen studenten en docenten van Hogeschool Leiden deel aan het onderzoek. Alle partners ondersteunen dit project op een wijze die bij hen past en die van groot belang is voor het onderzoek. Gezamenlijk zijn al deze bijdragen essentieel voor de bestrijding van de schimmel en een bloeiende toekomst voor de tulpenbollensector.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK