HBO moet het gesprek zoeken

Nieuws | de redactie
13 augustus 2015 | Hogescholen en Centers of Expertise moeten actief ‘in gesprek met’ de vragenstellers die hebben bijgedragen aan de Nationale Wetenschapsagenda. “Wij moeten laten zien waar we voor staan en op welke wijze we samenwerken,” zegt Hanze-collegelid Han de Ruiter.

De Vereniging Hogescholen roept het HBO nadrukkelijk op elkaar op te zoeken en het verzoek van de NWA om ‘in gesprek te gaan’ met de vragenstellers. Volgens de VH zijn hogescholen en Centers of Expertise “instellingen die werken op de grensvlakken van onderwijs, onderzoek en praktijk.” Juist vanuit die rol kunnen zijn “goed dienen als podia waar wetenschappelijke en maatschappelijke issues besproken worden.”

Het gezondste land ter wereld

Het HBO heeft in de totstandkoming van de Wetenschapsagenda de handschoen al duidelijk opgepakt, zo bleek uit inventarisatie van ScienceGuide. Zo grepen de zorglectoraten de NWA aan om een ambitieuze vraag te formuleren: Hoe wordt Nederland in 2030 het gezondste land ter wereld? Het Groningse Center of Expertise Healthy Ageing is één van de plekken waar hier actief aan is meegedaan.

Ook in het vervolg ziet Han de Ruiter (Hanze) een belangrijke rol weggelegd voor dit Center of Expertise. “Juist CoE’s zijn de fora waar ‘in gesprek met’ kan plaatsvinden. Voor Healthy Ageing hebben we een stevig en goed werkend netwerk en een goed zicht op het geheel. Wij kunnen vragen helpen verduidelijken en laten zien waar gewerkt wordt aan antwoorden op gestelde vragen.”

De Vereniging Hogescholen ziet in de doelstelling van de NWA een mooie kans om aan een breder publiek uit te leggen dat ook hogescholen en CoE’s aan onderzoek doen en zich zo te profileren als kennisinstellingen naast de universiteiten. De VH ziet verschillende mogelijkheden om die rol te pakken en ‘in gesprek te gaan’ met de vragenstellers.

Kansen voor hogescholen

Zo kunnen er bijeenkomsten georganiseerd worden, of kan in online discussiefora de voortgang besproken worden. Ook een rondleiding bij een instelling of Center of Expertise of een actieve samenwerking met belanghebbenden behoort tot de mogelijkheden. “Deze activiteiten kunnen speciaal georganiseerd worden voor de vragenstellers, maar zij kunnen ook aansluiten bij geplande of bestaande activiteiten. Als er al een discussieforum bestaat over een bepaald thema, kunnen vragenstellers binnen dat thema daarbij aangehaakt worden.”

In oktober zal ook het jaarlijkse Weekend van de Wetenschap worden georganiseerd. De Vereniging Hogescholen ziet kansen om in dat weekend een open dag te organiseren en relevante vragenstellers actief te benaderen. Een overzicht van activiteiten die al georganiseerd worden, is te vinden op de website van NWA.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK