Science Parks samen op zoek naar investeerders

Nieuws | de redactie
27 augustus 2015 | Nederlandse kennisinstellingen willen geld aantrekken van institutionele beleggers. De acht grootste campussen hebben de handen ineengeslagen voor het oprichten van een gezamenlijk fonds dat onder meer de Europese Investeringsbank en pensioenfondsen moet verleiden tot investeren.

Het Financieele Dagblad meldt vandaag dat er serieuze plannen zijn om een fonds van tussen de €1 en €2 miljard moet komen om traditionele vastgoedinvesteerders naar de science parks te lokken. Volgens het FD weten deze investeerders momenteel de campussen nog niet te vinden, onder meer omdat universiteiten aan strenge regels gebonden waar het investeringen in vastgoed betreft.

Grote investeerders nodig

De acht campussen die willen gaan samenwerken zijn het Amsterdam Science Park, Utrecht Science Park, Leiden Bio Science Park, Science Park Technopolis (Delft), Kennispark Twente, High Tech Campus Eindhoven en Brightlands Chemelot Campus in Limburg. Het FD inventariseerde dat deze campussen inmiddels voor een half miljard aan nieuwe vastgoedprojecten in de planning hebben.

Om deze plannen te financieren zijn grote investeerders nodig en om die binnen te halen is samenwerking essentieel, ziet Marjan Weekhout van Kennispark Twente. “Grote investeerders en beleggers willen pas investeren als er gegarandeerde huuropbrengsten zijn en langjarige huurcontracten.”

Kansen in Brussel

Een samenwerking tussen de grootste campussen van Nederland zou niet alleen interessant zijn voor grote vastgoedinvesteerders, ook in Europa liggen kansen. Bij universiteiten was de vrees dat het nieuwe Investment Planvan Juncker ten koste zou gaan van de innovatiekracht van universiteiten. Juist nu liggen er voor de campussen kansen om investeringen op te halen in Brussel. De 315 miljard die het Juncker Plan wil steken in werk en innovatie aanjagende projecten richten zich met name op infrastructurele ingrepen met hoge toegevoegde waarde en versterking van de kenniseconomie in dat verband.

Door samen op te trekken kunnen de instellingen de kritische massa vormen om in dat ‘EUinvest’ pakket te scoren. De Europese Investeringsbank zit ook op deze lijn, zoals bijvoorbeeld blijkt uit hun steun voor de activiteiten van Empower European Universities van Jo Ritzen en zijn collega’s.  

Bij deze start van de voornemens zijn de verschillen tussen de science parks vooralsnog aanzienlijk. Overeenstemming over hoe het fonds er uit moet gaan zien is er derhalve nog niet. Het onderzoek naar de haalbaarheid van een gezamenlijk fonds wordt aan het einde van dit jaar verwacht.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK