Professor Donner in Leiden

Nieuws | de redactie
2 september 2015 | Piet Hein Donner was een van de heel weinige Donners die niet promoveerde en nooit hoogleraar werd. Maar dat verandert nu in één slag. Hij bekleedt dit collegejaar 2015-2016 de Leidse Cleveringaleerstoel.

Op 26 november houdt Donner daartoe de jaarlijkse Cleveringa-oratie over recht, vrijheid en verantwoordelijkheid. Dit eervolle professoraat is een wisselleerstoel van één jaar. De Cleveringahoogleraar houdt zich afwisselend bezig met de Tweede Wereldoorlog of met vraagstukken op het gebied van het recht.

De leerstoel is een eerbetoon aan de Leidse hoogleraar die in 1940 de wellicht beroemdste rede uit de moderne geschiedenis van ons land hield. Hij uitte een vlammend protest tegen de maatregelen van de bezetter om joodse geleerden te doen verwijderen van de universiteit.

Eerdere Cleveringahoogleraren waren onder anderen de historici Michael Ignatieff, Timothy Snyder en Hans Blom, de collegevoorzitter van de WUR, Louise Fresco en de Leidse bijzonder hoogleraar Job Cohen, die destijds burgemeester van Amsterdam was. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK