ScienceMakers ook uit HO

Nieuws | de redactie
14 september 2015 | Het feest richt zich op PO en VO, maar zonder rolmodellen uit HBO en WO zal het natuurlijk niet gaan. Daarom zullen rakettenbouwers van Inholland, voetbalrobots uit Eindhoven en een ‘wormenreactor’ uit Delft op ScienceMakers in de Gashouder op 23 september scholieren verbluffen.

Er is al een heel ministadion in de maak, want in het Amsterdamse stuk industriële architectuur van de Westergasfabriek is er veel ruimte. Daar zullen de deelnemers aan ScienceMakers onder meer penalty’s kunnen nemen met de robots van Tech United van de TU/e, die al verschillende keren wereldbekerfinales speelden. En dat is nog maar het begin.

Zo zorgt de NOVA voor een mobiel planetarium waarin de jeugd al vroeg de faam en fascinatie van de Nederlandse astronomie letterlijk voor ogen krijgt. Vanuit Twente komt het Solar Team zonne energie zichtbar maken en de UvA heeft een levensechte versie van het spel Rivercrossing in de aanbieding.

Kuifjes en energieke wormen

De HO-sterren van ScienceMakers zullen niettemin vast wel de Kuifjes van Inholland zijn. Zij bouwden en lanceerden hun eigen raket en maakten die ook nog van nieuwe, meer duurzame materalen. Zij ontwierpen en fabriceerden een raket van lichtgewicht materiaal voor betere prestaties en brandstofbesparing. In mei van dit jaar hebben zij de raket gelanceerd om op grote hoogte temperatuur-, stralings- en drukmetingen te verzamelen. Als deelnemers in het studententeam Aquilo bouwen zij raketten van composietmaterialen om kleine satellieten te lanceren die informatie verzamelen in het luchtruim.

De Inholland-studenten legden daarbij al uit, dat hun ontwerp belangrijke voordelen heeft. Een raket van composiet is een stuk lichter dan de klassieke van aluminium en levert daarmee zowel betere prestaties als brandstofbesparing. Dat is een positieve ontwikkeling voor de bouw van ruimtevaartapparatuur wereldwijd, meldde raketbouwer Yvar. “De raketbouw heeft geen duurzaam imago, maar met dit project slaat het zeker een duurzame richting in.” Dat zij na hun HBO-NASA prestatie ook nog een eigen onderzeeboot gingen bouwen om mee te doen aan een innovatiewedstrijd in Washington DC, wie zal het nog verbazen?

Wie ook zullen opvallen, vermoedelijk, zijn de Delftse studenten die een energiecentrale hebben gebouwd die werkt op wormen. De gulzige beestjes verwerken namelijk op biologische en duurzame wijze afval en de energie die daarbij vrijkomt tappen de Delftenaren af. De Westergasfabriek in Amsterdam was ooit in de 19e eeuw de grootste van Europa. Dat we dankzij ScienceMakers daar nu opnieuw energieproductie zullen zien op een wel zeer 21e eeuwse manier, wie had dat gedacht?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK