Grote rol KNAW in Europese top

Nieuws | de redactie
10 november 2015 | Opnieuw speelt de KNAW een sleutelrol in de top van de wetenschap in Europa en bij de advisering vanuit de kennissector over hoe de EU zich in de toekomst moet ontwikkelen. Vicepresident Pearl Dykstra wordt een van de zeven wetenschappers die de Europese Commissie structureel raad gaat geven.

Dykstra treedt toe tot de High Level Group van wetenschappelijke adviseurs voor de Europese Commissie. Zij is hoogleraar empirische sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en onderzoeksdirecteur van het Departement Bestuurskunde en Sociologie van die universiteit.

160 kandidaten

De groep van zeven Europese topwetenschappers adviseert de Commissie op basis van wetenschappelijke inzichten om zo bij te dragen aan de kwaliteit van de Europese regelgeving. De bekendmaking van de samenstelling van de High Level Group markeert de start van het Scientific Advice Mechanism (SAM). In mei van dit jaar kondigden voorzitter Juncker van de Europese Commissie en Eurocommissaris Moedas, verantwoordelijk voor onderzoek, wetenschap en innovatie, dit initiatief aan. De opzet hiervan is onder meer vormgegeven door de voorzitter van De Jonge Akademie, Rianne Letschert. Er waren ruim 160 wetenschappers voorgedragen door 74 organisaties.

“De instelling van de High Level Group is een geweldige erkenning van het belang van wetenschappelijk onderzoek voor beleidsmakers en politici,” zegt Dykstra. “Ik verheug me op de samenwerking met de Europese commissarissen – en uiteraard ook met de overige zes leden van de High Level Group.”

KNAW-president José van Dijck is ronduit “buitengewoon trots dat Pearl Dykstra benoemd is in het Scientific Advice Mechanism dat Eurocommissaris Moedas gaat adviseren. Zij heeft alle bestuurlijke en wetenschappelijke kwaliteiten om deze eerste versie van de SAM tot een succes te maken.”

Het Scientific Advice Mechanism bundelt de kennis van nationale wetenschapsacademies en hun Europese koepelorganisaties en ondersteunt de Commissie met onafhankelijk wetenschappelijk advies, tijdig en van hoge kwaliteit, om daarmee bij te dragen aan de kwaliteit van EU-regelgeving. De aanstelling van de leden van de High Level Group is voor ten minste tweeënhalf jaar, met eenmalig de mogelijkheid van herbenoeming.

?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK