Koningin eert bètatalent

Nieuws | de redactie
10 december 2015 | Hoeveel staatshoofden hebben als soldaat aan auto’s gesleuteld en daardoor een warm plekje gehouden voor bètatechniek? En hoeveel vrouwelijke monarchen onder hen? Het is er een: de Britse vorstin Elizabeth II. Een nieuwe wereldwijde prijs voor rolmodellen van bètatech talent is naar haar vernoemd.

De foto’s uit de Tweede Wereldoorlog waren destijds al opvallend en vooral ook modern. De kroonprinses nam deel aan het werk van de ‘gewone troepen’ en reed niet alleen met jeeps rond, ze repareerde ze ook. Anders dan haar verlegen vader had ze een chique soort extravertie, die zij van haar moeder had mee gekregen, de later zo legendarische Queen Mum, van wie Elizabeth overigens blijkbaar ook haar onverwoestbaarheid erfde.

Het is daarom allerminst toevallig dat zij als vorstin van bijna 90 en in het jaar dat zij alle voorgangers overtrof in de lengte van haar bewind heeft ingestemd dat een prijs voor rolmodellen in technologie en ‘engineering’ haar naam draagt. “The Queen Elizabeth Prize for Engineering is a global £1 million prize that celebrates the engineers responsible for a ground-breaking innovation that has been of global benefit to humanity. The objective of the QEPrize is to raise the public profile of engineering and to inspire young people to become engineers,” meldt de Britse regering bij de lancering.

Om de blik te scherpen op de kernpunten van de stimulansen voor bètatechniek heeft men een onderzoek wereldwijd laten doen naar kansen, verwachtingen en beperkingen die burgers zien. Uit dat Create the Future Report blijkt, dat vooral (jonge) mensen in opkomende landen als de BRIC-naties de vooruitgang van de wereld en hun eigen levens verbinden met succesvol zijn en worden in betatechnische disciplines en innovaties. 

Uit de conclusies komt onder meer naar voren:

– 8 in 10 countries believe solving the world’s problems is the number 1 priority for engineering in future, Japan and Turkey being the exceptions

– People of all ages agree this is more important than solving their own countries problems

– Improving renewable energy, advanced computer technology, infrastructure, healthcare and online security were the top five challenges the public felt engineering could solve in the future.

  – 71% claim that their country’s engineers do not receive the recognition they deserve for their contribution to society.

– Though interest in engineering lags behind interest in STEM, the gap is much narrower in BRIC countries surveyed. In India 99% are interested in STEM subjects and 83% in engineering compared to the UK where the figures stand at 89% and 43%

– Whilst more men than women in all countries show an interest in engineering, the gap in interest is smallest in emerging economies such as India, Turkey, China and Brazil. The UK, Japan and South Africa show the greatest difference

In countries with growing economies, engineering holds huge attraction for the next generation. For example, in both India and Turkey, around 80 per cent of 16-17 year olds say they are interested in engineering.

– Younger people are more attracted by making a contribution to society than career opportunities

De winnaar van de 2015 QEPrize, dr. Robert Langer van MIT, zegt daar dit over: “I am reassured the Create the Future Report confirms engineering outputs are valued around the world and considered genuinely life changing. I take heart in the number of people who see engineering as a great way to contribute to society; that is what motivated me and inspired my work on mental health and cancer treatments.”

Waarom Langer deze prijs van de beta-vorstin met de gouden automotive vingers heeft gewonnen, vertelt de jury als volgt: “ The ground-breaking chemical engineer Dr Robert Langer has been awarded the QEPrize for his revolutionary advances and leadership in engineering at the interface with chemistry and medicine.”

“Dr Langer was the first person to engineer polymers to control the delivery of large molecular weight drugs for the treatment of diseases such as cancer and mental illness. Over 2 billion lives have been improved worldwide by the technologies that Dr Langer’s lab has created.” Dat de Queen hiermee helemaal kon instemmen blijkt wel uit de beelden die zijn gemaakt tijdens hun gesprek. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK