Obama omhelst hightech en kennis

Nieuws | de redactie
13 januari 2016 | President Obama komt direct vooraf aan de ‘Wissenstag’ van ScienceGuide persoonlijk de Hannover Messe openen. “A first for a sitting U.S. President, it presents an unique opportunity to showcase American innovation and ingenuity,” zegt het Witte Huis. Messe-chef Marc Siemering is dan ook opgetogen.

“Obama heeft twee hoofdprioriteiten aangegeven voor zijn bezoek en de thema’s die hij op de Messe wil adresseren: de geïntegreerde industrie, oftewel het Internet of Things en ‘Industrie 4.0’ zoals wij Duitsers zeggen, en de noodzaak daar talenten, skills en ook de al werkenden in de professies voor te ontwikkelen. De opleiding en vorming van mensen oor de nieuwe economische realiteit en uitdagingen dus,” onderstreepte Siemering bij de persconferentie van de Hannover Messe in Amsterdam.

Gefrappeerd door president

Daar presenteerde hij de inhoud, opzet en nieuwe kansen van deze ‘Olympiade van hightech en kennis’ die elk jaar in Duitsland gehouden wordt. Een belangrijk nieuw accent daarbij is de Wissenstag van ScienceGuide en partners waarmee het Messe-programma dit jaar voor het eerst wordt geopend. Obama’s prioriteiten hebben de organisatoren in Duitsland nog meer aangemoedigd hierin. “Dat zijn precies de topics die wij als Messe met u op de Wissenstag – en in 2014 al met uw Glashaus in het Nederland Partnerland paviljoen – zijn gaan agenderen. Ja, ik was ook gefrappeerd dat de president nu juist die punten voorop ging zetten.”

Marc Siemering noemt de Hannover Messe 2016 dan ook zonder omhaal “historisch, werkelijk van uitzonderlijke betekenis.” Amerika is voor het eerst in de geschiedenis partnerland en de komst van president Obama noemt het Witte Huis dan ook niet voor niets “A first for a sitting U.S. President.”

The world’s largest

De president liet met oudjaar tot veler verrassing nu al melden dat hij persoonlijk de Hannover Messe komt openen. Zijn bericht daarover sprak boekdelen. “In late April, President Obama will travel to Germany to participate in the Hannover Messe – the world’s largest trade show for industrial technology – and to meet Chancellor Angela Merkel. Founded in 1947, the Hannover Messe attracts approximately 6,500 exhibitors and 200,000 visitors from across the globe each year. The President’s participation – a first for a sitting U.S. President – presents an unique opportunity to showcase American innovation and ingenuity and to highlight the United States as a prime investment destination.”

Messe-bestuurder Jochen Köckler meldde daarop meteen: “Obama will appear at the fair’s official opening ceremony on Sunday, 24 April, and is also scheduled for the traditional opening tour of the fair with Merkel on Monday morning. President Obama’s participation sends a special signal about the Messe’s international appeal. And the timing is perfect: in the midst of its reindustrialization the United States has become a very attractive business partner for industry.”

Typische triple helix

Zijn collega Siemering onderstreepte dat die volmaakte timing zeker geldt voor de Wissenstag op maandag 25 april, als Merkel en Obama de highlights van de Messe samen zullen bezoeken. “Wij hebben er steeds naar gestreefd de meest interessante inputs en thema’s van de partnerlanden in de jaren na hun rol op de Messe te verduurzamen. Uitdieping en ‘Nachhaltigkeit’ daarvan staat voorop. Dat is met de Wissenstag bijzonder goed gelukt, vind ik. Het typisch Nederlandse zwaartepunt van die triple helix van slim samenwerken tussen kennis, bedrijven en beleid is daarmee hoog op de agenda gezet.”

“Daarom hebben wij ervoor gekozen dit meteen op de maandagochtend als de opening van de inhoudelijke agenda van de Messe te organiseren met ScienceGuide en zijn partners. Innovatie, industriële vernieuwing en dat Internet of Things beginnen immers bij kennis, R&D en toepassing van nieuwe ideeën en concepten.”

Bij die verduurzaming merkte Siemering ook nog even op, dat Obama nog een flinke uitdaging te wachten staat. “Wij weten dat hij als geen ander een visionair verhaal kan houden. Maar hij zal toch de beste openingsrede die wij ooit van een regeringsleider hebben gehoord in Hannover moeten zien te overtreffen. Inderdaad, die in 2014 van uw premier, Mark Rutte. Wij hopen dan ook van harte dat hij als ‘president van Europa’ dit jaar opnieuw de gelegenheid heeft zijn inbreng te leveren op de Messe.”

Young Tech Enterprises

Siemering schetste dat de Messe-opening met de Wissenstag zal plaatsvinden direct naast het USA-paviljoen waar Merkel en Obama zullen optreden en dat daarnaast nog een nieuw element van de Messe wordt georganiseerd. “In diezelfde Hal 3 starten we dit jaar met het startups-plein Young Tech Enterprises, zodat dit voor de bezoekers van de Wissenstag uit wetenschap en innovatie nog interessanter kan worden. Dit moet het ‘Knotenpunkt’ worden van de nieuwe contacten en kennisuitwisseling met zulke nieuwe MKB’s en startups uit de toptechnologie en kennissectoren. Juist de meer klassieke hightech als Siemens heeft daarbij ons op aangedrongen zoiets moeglijk temaken, dat viel mij wel op.”

“In Hal 2 direct naast u zit de wereld van Research&Development verenigd. Dat is de plek waar hoger onderwijs en onderzoekinstellingen hun presentaties en programma’s doen. Dit jaar verwachten wij vanuit MIT en andere toonaangevende Amerikaanse instellingen een grote input en mogelijkheden tot netwerken.”

“De Nederlandse kennisinstellingen zijn de voorbije jaren nadrukkelijker zichtbaar op de Messe. We verwachten ook dit jaar weer veel van hun input en het programma van de Wissenstag belooft al een spannend geheel van hen uit te worden. Een hoofdthema daarin als de impact van Big Data raakt natuurlijk zowel de wetenschap als de HO-instellingen en de industrie en highhtech-ontwikelingen als geen ander.”

Alles decisionmakers

Marc Siemering kon in dat verband ook enige cijfers presenteren. “Uit de wereld van R&D en hoger onderwijs kwamen vorig jaar meer dan 11.000 bezoekers en deelnemers naar Hannover. Voor hen geldt wat voor heel de Messe geldt: ruim 80% daarvan zijn mensen op niveau van CEO en topprofessionals. Het zijn bijna allemaal mensen op het niveau dat in organisaties en bedrijven beslissingen neemt. Uit Nederland kwamen er 2015 ruim 6000 met ruim 200 bedrijven en instellingen. Uw land is na China het grootste land van buiten het onze qua bezoekersaantallen. Vanuit de USA verwachten wij dit jaar driemaal zoveel bedrijven en instellingen dan in voorgaande jaren.”

De Wissenstag wordt op dit moment inhoudelijk en logistiek ingevuld. Daarin werkt ScienceGuide samen met de Amerikaanse kenniswereld en bedrijven die zich hebben verenigd in de STEM Education Coalition en PBT in eigen land. Ook de Europese STEM Coalition heeft zich daarbij gevoegd en zal op de Wissenstag gelanceerd worden. Vanuit Nederlandse kennisinstellingen zal inhoudelijke inbreng komen van onder meer de UU, RDM Campus, Brightlands, Hanze, Generade en Twente.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK