Jaap Dronkers herdacht

Nieuws | de redactie
1 april 2016 | De Universiteit Maastricht eert haar overleden hoogleraar en onderwijsdenker, Jaap Dronkers. "Met zijn openheid van geest, zijn integriteit, zijn eruditie, zijn enthousiasme en zijn liefde voor sociologisch onderzoek was hij niet alleen een voorbeeld voor zijn studenten, maar ook voor zijn collega’s."

U leest het in memoriam van de Universiteit Maastricht hieronder.

“Met grote verslagenheid moeten wij meedelen dat onze geweldige collega en goede vriend Jaap Dronkers op 30 maart 2016 is overleden. Op Paaszondag werd hij getroffen door een herseninfarct, waarvan hij niet meer is hersteld.

Jaap was een van de meest invloedrijke Nederlandse sociologen. Hij publiceerde ongeveer 200 artikelen en hoofdstukken over ongelijkheid in onderwijskansen, de kwaliteit van scholen, over verschillen tussen onderwijssystemen, over migranten, over echtscheiding, en over de adel. Zijn werk verscheen in de beste sociaalwetenschappelijke tijdschriften. In 2013 werd hij onderscheiden met een eredoctoraat van de Universiteit van Turku (Finland) en een erelidmaatschap van de Nederlandse Sociologische Vereniging. In 2009 ontving hij de Prof. dr. J.M.G. Leune Penning voor zijn bijdrage aan onderwijsvernieuwing.

Maar hij beperkte zich niet tot het academische debat. Als grote belangenbehartiger van de publieke taak van de sociale wetenschappen, verscheen Jaap met grote regelmaat met zijn onderzoek in het nieuws en in de sociale media en was hij niet bang delicate kwesties aan te snijden als hij dat nodig vond. Dat maakte hem populair onder journalisten en studenten, maar niet altijd onder politici en bestuurders. Maar Jaap was meer dan bereid het gevecht aan te gaan als hij vond dat de waarheid daarmee gediend was.

Hij heeft talloze jongerejaars studenten, scriptiestudenten en promovendi geïnspireerd. Velen van hen hebben hun weg vervolgd in de wetenschap. Voor hen was Jaap een ware mentor. Met zijn openheid van geest, zijn integriteit, zijn eruditie, zijn enthousiasme en zijn liefde voor sociologisch onderzoek was hij niet alleen een voorbeeld voor zijn studenten, maar ook voor zijn collega’s.

Met al zijn innemende charme, zijn hoffelijkheid en humor was Jaap werkelijk een uniek karakter. Hij is niet te vervangen, en wij missen hem ontzettend. We wensen zijn vrouw Tonny, zijn kinderen en hun partners Wouter en Frederike, Judith en Peter, en zijn kleinkinderen Aurélie en Ronja veel sterkte met het verwerken van dit verlies.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK