Pleegde Erdogan diplomafraude?

Nieuws | de redactie
20 juni 2016 | Er wordt in Turkije getwijfeld of Erdogan wel naar de universiteit is geweest. In de Turkse grondwet staat dat de president een universitair diploma moet hebben, anders kan hij niet verkozen worden. Erdogan is in 1981 afgestudeerd op een hogeschool, die pas in 1982 bij de universiteit is gevoegd.

De Turkse President Erdogan ontving onlangs zijn vierenveertigste eredoctoraat , dit keer aan de Makerere University in het Oegandese Kampala, maar de vraag is of hij wel een echt universitair diploma heeft. In Erdogan’s officiële biografie staat te lezen dat hij naar de Marmara University and Commercial Sciences Faculty is geweest, en dat hij daar afstudeerde in 1981. Maar op de website van die universiteit staat te lezen dat die faculteit pas in 1982 onderdeel werd van de Maramara University. Zijn diploma zou dus niet universitair zijn, omdat zijn faculteit toen nog tot een hogeschool behoorde.

Bewijs onvindbaar

Op Twitter lieten al heel wat Turken hun ongenoegen horen over deze onduidelijkheid. Onder de hashtag #YaDiplomaYaIstifa, wat betekent ‘Diploma of aftreden’, beschuldigen ze hun president ervan een leugenaar te zijn. Ze willen ook dat Erdogan zijn universitaire opleiding bewijst.

Volgens de BBC is de Turkse oppositie er zelfs helemaal niet zeker van dat hij een diploma heeft. Het archief van de universiteit zou tijdens de verkiezingen in 2014 gesloten geweest zijn, en het bewijs van Erdogan’s opleiding is sindsdien ‘verloren gegaan’.

De gewezen voorzitter van de vereniging van magistraten en openbaar aanklagers wil dat de nationale verkiezingscommissie de benoeming van Erdogan ongedaan maakt. In een document van 29 pagina’s stelt hij dat niet vooraf is gecontroleerd of Erdogan wel aan de criteria voldoet om verkozen te kunnen worden als president. Ook vroeg de openbaar aanklager het openbaar ministerie in Ankara een onderzoek in te stellen naar Erdogan wegens vervalsing van officiële documenten. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK