Hester Bijl nieuwe vice-rector Universiteit Leiden

Nieuws | de redactie
14 juli 2016 | Wiskundige Hester Bijl wordt per 1 november 2016 vice-rector magnificus en lid van het college van bestuur van de Universiteit Leiden. Ze volgt Simone Buitendijk op. Prof. dr. ir. drs. Hester Bijl (1970) is als hoogleraar Aerodynamica verbonden aan de TU Delft en treedt vaak op als ambassadeur van bètaonderwijs.

Sinds 2013 is zij decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en geeft daar leiding aan 450 medewerkers inclusief 20 hoogleraren en 200 promovendi. Er studeren bijna 3.000 bachelor- en masterstudenten van wie 50 procent uit het buitenland afkomstig is.

Daarvoor was Hester Bijl aan de TU Delft voorzitter van de afdeling Aerodynamica, Windenergie, Vliegprestaties en Voortstuwing en voorzitter van het Delft Energy Initiative. Momenteel is zij onder meer lid van de Raad van Toezicht van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

Degelijke bestuurlijke ervaring

De raad van toezicht van de Universiteit Leiden is ingenomen met de benoeming van Hester Bijl die onder meer de portefeuille onderwijs zal krijgen. “Mevrouw Bijl is een wetenschapper met een uitstekende reputatie en met een degelijke bestuurlijke ervaring. Met haar ervaring en visie zal zij kunnen bijdragen aan de verdere versterking van ons onderwijs, en aan de positionering van onze universiteit als Europese topuniversiteit en als aantrekkelijke instelling voor studenten en medewerkers”, aldus voorzitter Nout Wellink.

Ook rector magnificus Carel Stolker is erg blij met de benoeming: ‘Het is mooi te zien dat Hesters kandidatuur unaniem de steun kreeg van een breed samengestelde selectiecommissie. Willem te Beest en ik kijken uit naar de samenwerking in het college van bestuur.”

Dagelijks gevecht met berekeningen

Hester Bijl is geen onbekende, zij werd door het Platform Bètatechniek uitgeroepen tot bijzondere Bèta. Tegen ScienceGuide zei zij toen. “Ik heb een dagelijks gevecht met berekeningen. Elke keer weer ontdekken waar de fout zit, is zo moeilijk. Soms moet je dan de zaak even van een andere kant bekijken of een stapje terugdoen. Maar je moet het nooit loslaten. Je moet doorgaan.”

Hester Bijl studeerde Technische Wiskunde aan de TU Delft waar zij ook promoveerde. Daarnaast behaalde zij een master in Engelse Taal en Literatuur aan de Universiteit Leiden. Voor haar onderzoek op het gebied van de numerieke stromingsleer met toepassingen in de luchtvaart en windenergie ontving zij persoonsgerichte subsidies van NWO (VIDI en ASPASIA). Hester Bijl was lid van de eerste lichting van de Jonge Akademie van de KNAW en was tevens lid van het bestuur ervan.

Het college van bestuur bestaat vanaf 1 november 2016 naast Hester Bijl uit voorzitter/rector magnificus prof.mr. Carel Stolker en vice-voorzitter drs. Willem te Beest.

U leest hier het interview met Hester Bijl uit 2008

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK