Toegepaste wetenschap in de prijzen

Nieuws | de redactie
6 juli 2016 | Omdat Technologiestichting STW dit jaar 35 jaar bestaat, worden er twee Simon Stevin Meester-prijzen uitgereikt voor wetenschappers die de brug slaan met de praktijk. Prof. dr. ir. Maarten Steinbuch (TU Eindhoven) en prof. dr. Suzanne Hulscher (UTwente) worden in november gehuldigd.

De Simon Stevin Meester-prijs is de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De laureaten ontvangen €500.000 voor hun werk waarin zij nadrukkelijk de praktische toepassing van de wetenschap zoeken. Op 24 november bij het jaarlijkse STW-congres worden de prijzen uitgereikt.

Wereldkampioen in Australië

‘Ik vind het een grote eer om deze prijs te krijgen’, zegt Steinbuch in een eerste reactie. ‘Technisch wetenschappelijk onderzoek wordt steeds belangrijker in onze maatschappij, en deze prijs onderstreept dat belang.’ Maarten Steinbuch is dé man die met zijn studenten zonnewagen STELLA ontwikkelde, waarmee in 2015 het wereldkampioenschap duurzaam rijden in Australië werd behaald en die in 2014 al schitterde op de Hannover Messe. Bundeskanzler Angela Merkel kwam zelfs een kijkje nemen en bleek opmerkelijk goed op de hoogte van de ontwikkelingen in slimme, duurzame auto’s.

Maar dat is niet het enige. Steinbuch onderzoekt met zijn vakgroep een breed scala aan technische onderwerpen. Samen met het bedrijfsleven ontwikkelt hij vele technologieën die het (elektrisch) autorijden veiliger, gemakkelijker en efficiënter maken. Hij onderzoekt onder andere de mogelijkheden voor een slim netwerk van oplaadpunten, dat leert op welke momenten automobilisten graag hun auto opladen. Ook doet hij met zijn groep onderzoek naar schone en zuinige vrachtwagens.

Steinbuch ontwikkelt ook robots waarmee chirurgen extreem nauwkeurige operaties kunnen uitvoeren die met mensenhanden niet mogelijk zijn. Hij richtte daarvoor de start-up MicroSure op. Het bedrijf verwacht over twee jaar de robot beschikbaar te hebben voor gebruik in operatiekamers. Onder Steinbuchs supervisie ontstond ook de start-up PrecEyes, dat een robotsysteem ontwikkelt waarmee oogchirurgen zeer nauwkeurige operaties kunnen uitvoeren. Beide start-ups zijn mede met behulp van STW-financiering opgezet.

Steinbuch heeft een grote nationale en internationale reputatie. Vanwege zijn verdiensten als hoogleraar is hij in 2013 benoemd tot TU/e-universiteitshoogleraar, een bijzondere positie voor hoogleraren die excelleren en hun vakgebied. Daarnaast is Steinbuch wetenschappelijk directeur van het TU/e High Tech Systems Center en van het 3TU Research Centre High Tech Systems. Ook is hij bestuurslid van de sectororganisatie AutomotiveNL. Steinbuch brengt in zijn werk veel grote bedrijven als ASML, Océ en Philips samen met de wetenschap.

Klaar voor hoog water en overstromingen

Ook Suzanne Hulscher is blij met de erkenning van STW. “Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn onderzoeksgroep en het gehele vakgebied.” Hulscher houdt zich op de Universiteit Twente bezig met hoe water zich gedraagt in onze rivieren en langs onze kust. Hulscher verwacht dat Nederland de komende jaren flinke stappen maakt in de kennis van rivieren en hoe we het water sneller kunnen afvoeren. Dat is ook hard nodig, omdat Nederland zich de afgelopen decennia regelmatig liet verrassen door (bijna-)overstromingen – en omdat we in de toekomst vaker hoge waterstanden mogen verwachten.

Hulscher onderzoekt ook de gevolgen van menselijk ingrijpen. Samen met haar onderzoeksteam bekijkt ze bijvoorbeeld hoe je een uiterwaard duurzaam inricht of hoe nevengeulen zich ontwikkelen nadat je ze aanlegt. Een andere vraag is hoe de zeebodem verandert door zandwinning op zee, en welke gevolgen dat heeft voor de bescherming van onze kust.

Wat Suzanne Hulscher met het prijzengeld gaat doen, weet ze nog niet direct, maar het zal in ieder geval haar vakgebied verder vooruit gaan helpen. “Ik wil in ieder geval meer onderzoek doen aan bodemvormen in estuaria, gebieden waar rivieren uitmonden in zee,” zegt de Twentse professor. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK