Commissaris voor digitale samenleving

Alle collegevoorzitters spraken er bij de academische jaaropening over. Nederland moet een gidsland én proeftuin worden voor digitale ontwikkelingen die aansluiten bij de behoeften van individuele mensen en van samenlevingen als geheel, zo stond te lezen in een notitie van de VSNU. Karl Dittrich sprak daarbij van “misschien wel de belangrijkste transitie van deze tijd.”
Ideaal landschap
In een column in het SURF Magazine gaat VSNU-directeur Josephine Scholten in op de plannen. “Ons wetenschappelijk landschap is ideaal,” stelt Scholten. “Onderzoekers zijn elkaars concurrent, maar werken ook als collega’s samen.”
Volgens Scholten laat onder meer de opbrengst van de Wetenschapsagenda zien dat Nederlandse onderzoekers in staat zijn samen met maatschappij en bedrijfsleven “wetenschappelijke doorbraken” te formuleren. “Doorbraken die denkbaar én haalbaar zijn omdat ze leunen op jarenlange onderzoekslijnen en kennisoverdracht.”
Ons land koploper maken
Die kwaliteit moeten benut worden, zegt Scholten die wijst op de uitstekende infrastructuur die er in Nederland – met dank aan SURF – ligt voor onderzoek en onderwijs. Die positie is niet vanzelfsprekend. “Om voorop te blijven lopen in nieuwe ontwikkelingen, moeten we echter blijven inzetten op het hele spectrum van fundamenteel onderzoek naar toepassingen.”
Om in de veelheid aan netwerken en initiatieven die er op dit punt al zijn overzicht te krijgen en richting te geven bepleit Scholten een ‘Digitale Deltacommissaris’. “Iemand die proeftuinen kan creëren en ons land koploper maakt in het ontwerpen, testen en toepassen van mensgerichte informatietechnologie.”
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Expliciete directe instructie is minder effectief dan het lijkt
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
