Nederlandse voorzitter voor de LERU

Nieuws | de redactie
21 november 2016 | Bert van der Zwaan is de nieuwe voorzitter van de League of European Research Universities (LERU). De LERU dat zich altijd een scherpe stem in het Europese academische debat, zal met de UU-rector vermoedelijk diezelfde koers blijven varen. “We zijn zeer uitgesproken als dat moet.”

Vorige week werd Van der Zwaan unaniem gekozen als opvolger van professor Alain Beretz die aan de slag gaat op het ministerie van onderwijs in Frankrijk. “LERU heeft een krachtige stem in Europa en in de wereld,” zei Van der Zwaan bij zijn benoeming. “Ik voel me bevoorrecht om dit prachtige netwerk van onderzoeksuniversiteiten te mogen leiden in deze spannende en uitdagende tijden voor het hoger onderwijs.”

Horizon 2020 geen citroen

De afgelopen jaren toonde de LERU zich een scherp criticaster van de ontwikkelingen bij Horizon 2020 en Juncker’s European Fund for Strategic Investment (EFSI). De Europese Commissie zou zich volgens de Europese universiteitenkoepel moeten houden aan zijn verplichtingen om het wetenschappelijk onderzoek van de juiste investeringen te voorzien. “Horizon 2020 is geen citroen die je kunt blijven uitknijpen,” stelde de LERU.

Ook op het punt van open science roert de LERU zich regelmatig. In mei van dit jaar nog, was de Universiteit Utrecht van Bert van der Zwaan nog het toneel van de jaarlijkse bijeenkomst van de LERU-leden. Van der Zwaan benadrukte toen al dat de koepel scherp is.

“We zijn in omvang een kleine club, maar dit heeft een voordeel. Het zijn gelijkgezinden met vergelijkbare ervaringen en posities in eigen land en Europa,” zegt Van der Zwaan. “Dat brengt mee dat scherp kunnen zijn. Er is geen noodzaak om namens een grote groep wat meer algemeen je te uiten. Vlees noch vis daar doen we niet aan. We zijn zeer uitgesproken als dat moet en we houden vast aan de stelregel dat de echte top bij de LERU hoort.”

Open Science op de agenda

In het jaar na het Nederlands EU-voorzitterschap waar het debat rond Open Science op de kaart is gezet, mag van Van der Zwaan verwacht worden dat hij dit met veel energie verder zal agenderen. Open access ziet de nieuwe LERU-voorman daarbij als ‘proof of the pudding’ voor echte Open Science. “Het zal uiteindelijk gaan om stevige implementatie. Dan zeg ik ‘chapeau’. Als dat zo op tafel komt, dan verdient het kabinet echt de lof die in heel Europa al klinkt. OCW heeft hier knap werk geleverd.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK