Vlaamse handreiking na Brexit

Nieuws | de redactie
4 januari 2017 | “As a narrow-minded person, you could say that Brexit means ‘more money for us’. But it is of course bad for the reputation of European research,” Rik Torfs wil dat Britse topuniversiteiten meer gaan samenwerken met Europese universiteiten, op die manier kunnen de Britten aanspraak houden op EU-onderzoeksgeld.

In Times Higher Education doet KU-Leuven-rector Torfs de oproep aan Britse Universiteiten om meer samen te gaan werken met Europese universiteiten met het oog op de Brexit.  Torfs vertelt dat zijn universiteit bereid is om samenwerkingsverbanden aan te gaan met Britse universiteiten. Op die manier kunnen Britse onderzoekers na de Brexit aanspraak blijven maken op Europees onderzoeksgeld.

Nog veel onduidelijk

Er is nog veel onduidelijkheid of Britse onderzoekers na de Brexit onderhandelingen nog aanspraak kunnen maken op Europees onderzoeksgeld zoals van het Europese onderzoeksfinanciering van Horizon2020. Om aanspraak te kunnen maken op de prestigieuze ERC-grant moet een onderzoeker minstens 50% van de tijd onderzoek in de EU doen.

Torfs komt daarom met het plan om een associatie te starten met een aantal Britse topuniversiteiten en goede universiteiten op het Europese vasteland. “You could imagine [an] association of certain excellent UK and continental universities, with legal personality, somewhere in Brussels… could also be Leuven or wherever, but a place close to the headquarters of the European Union in Brussels for practical reasons.”

Europeese campussen

Sommige Britse rectoren overwegen al om Europese campussen op te zetten na de stemming om de EU te verlaten. Zij zien kansen om daarmee te compenseren voor mogelijke dalingen van het aantal EU-studenten. Bovendien willen zij er ook voor zorgen dat zij op die manier toegang blijven houden tot EU-financiering voor het onderzoek.

Volgens Torfs zou dit verspilde moeite zijn en is een associatie met verschillende Europese universiteiten een betere oplossing. “This would require a lot of energy and may be hazardous”, a multi-partner ‘association’ with continental universities “could be a calmer and quieter way to achieve something comparable”

Basic research is the key for economic success

Torfs wil de banden aanhalen met de Britse universiteiten omdat door de Brexit de reputatie van het Europese onderzoek onder druk staat.  “As a narrow-minded person, you could say [that Brexit means] ‘more money for us’. But it is of course bad for the reputation of European research. Basic research is the key for economic success in the future. So if you abandon that, or if you weaken it, then maybe the consequences will not always be visible economically in three or four years but certainly in 10 years.”

Tot slot voegt de rector er aan toe dat hij voor alles openstaat en de Britten vooral niet onder druk wil zetten. “We don’t want to force people or put pressure [on them], but we are open for collaboration and, of course, given the fact that we are well situated… we are a good partner, [and also] a very well-ranked university.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK