Kabinet moet aan de slag met robotisering

Nieuws | de redactie
20 februari 2017 | “Er moet dringend worden geïnvesteerd in een ambitieuze, maar ook heel praktische robotagenda.” Hoogleraren en lectoren hebben een brandbrief geschreven aan het kabinet waarin wordt gesteld dat een ‘politieke visie’ nodig is om robotisering in goede banen te leiden.

“De robot komt eraan, sterker nog hij is er al,” schrijven wetenschappers waaronder Maarten Steinbuch (TU Eindhoven), Ton Wilthagen (Tilburg University) en Hugo Velthuijsen (Hanzehogeschool) in een brief die is gepubliceerd door RTL. Het is “duidelijk dat ons werk onherkenbaar en definitief zal veranderen. Zo’n 60 procent van alle banen komt mogelijk op takenniveau in aanmerking voor gedeeltelijke robotisering en automatisering.”

De entree van robots in het publieke domein zal voor veranderingen in de samenleving gaan zorgen, zo voorspellen de wetenschappers. “Zelfrijdende voertuigen zullen zich invoegen in de logistiek. En softbots – intelligente software – maken nu al veel economisch-administratief werk overbodig in banken, verzekeringsmaatschappijen, administratiekantoren en de belasting.”

Gebrek aan visie

Zonder enige doembeelden te willen schetsen – “robotisering biedt ook kansen” – wordt het kabinet in de brandbrief wel gemaand tot visie. “We hebben een politieke visie nodig om robotisering letterlijk in goede banen te leiden. Dat gaat helaas niet ‘automatisch’. Wij maken ons zorgen, omdat de politieke partijen weinig prioriteit lijken te geven aan zo’n visie. We zijn er niet van overtuigd dat de nieuwe coalitie na de verkiezing voldoende en op tijd zal inspelen op de robotsamenleving.”

Volgens de wetenschappers zijn investeringen nodig en moet er worden gezorgd voor om- en bijscholing. “Alle scholieren, studenten, werkzoekenden en werkenden zullen de gelegenheid moeten krijgen om zich voor te bereiden op de gevolgen én nieuwe mogelijkheden van robotisering,” valt te lezen in de brief. Het Techniekpact geeft volgens de briefschrijvers richting bij die ambitie.

“De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, dus we moeten nu handelen. De oorspronkelijke betekenis van robot is ‘slaaf’. Laten wij zorgen dat we de robot welkom heten maar ook de baas blijven,” besluiten de wetenschappers in hun brief.

De volledige brandbrief is hier te lezen


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK