Britse wetenschap wil in Europa blijven

Nieuws | de redactie
2 mei 2017 | De belangrijkste Britse financier van onderzoek in de levenswetenschappen waarschuwt in de aanloop naar de verkiezingen voor de gevolgen van de Brexit. De Wellcome Trust spreekt de hoop uit dat Groot-Brittannië ook in de toekomst deel blijft uitmaken van het EU Framework Programme.

“De wereld kijkt toe nu het Verenigd Koninkrijk zich voor dit cruciale moment in de historie ziet”, eindigen bestuurslid Elizabeth Manningham-Buller en directeur Jeremy Farrar hun open brief aan de politiek leiders van alle Britse partijen. Op 8 juni vinden de onlangs door Theresa May uitgeschreven verkiezingen plaats.

De Wellcome Trust is de belangrijkste financier van onderzoek in de life sciences en voorziet jaarlijks in bijna €1,2 miljard aan investeringen. Daarmee is het één van ’s werelds grootste investeerders in onderzoek op gebied van gezondheidswetenschappen en geeft het anderhalf keer zo veel uit als bijvoorbeeld het Nederlandse NWO.

Voet aan vasteland houden

In de brief zet de Wellcome Trust uiteen wat volgens hen van belang is om het wetenschappelijk onderzoek in Groot-Brittannië op het huidige niveau te houden. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor Europa. “We weten dat wetenschap bloeit als financieringsprikkels internationale samenwerking aanmoedigen.”

Een belangrijke rol is daarom volgens de Wellcome Trust weggelegd voor het EU Framework Programme voor onderzoek en innovatie van de Europese Commissie. Dit programma waar Horizon 2020 het belangrijkste financieel instrument van is, is volgens de Wellcome Trust een perfect voorbeeld van hoe financiering internationale samenwerking en wetenschappelijke excellentie kan stimuleren.

Lees verder over de Nederlandse kijk op tien jaar ERC en Horizon2020.

“Het zou een vergissing zijn om weg te lopen van een systeem waaraan Groot-Brittannië zo hard heeft geholpen om het over de jaren goed te krijgen, en waarvan we meer zouden blijven ontvangen dan aan bijdragen”, stellen Manningham-Buller en Farrar. Dat systeem vervangen door een lokaal financieringsinstrument zou onwenselijk zijn. Groot-Brittannië moet dus volledig blijven participeren in het Europese wetenschappelijk systeem.

Hoe belangrijk deelname aan bijvoorbeeld het Horizon2020 voor landen is, bleek onlangs nog in Zwitserland. De Zwitsers zijn nooit lid geweest van de Europese Unie, maar deden altijd mee aan het EU Framework Programme. Een omstreden referendum over immigratie zorgde er in 2014 tijdelijk voor dat Zwitserland niet langer mocht deelnemen, maar na stevige onderhandelingen zijn de Zwitsers sinds begin dit jaar weer terug.

De Wellcome Trust zit niet te wachten op strenge immigratiewetgeving en dringt daarom bij de politici ook aan op een zo groot mogelijke openheid. Wetenschappers en hun familie van over de hele wereld moeten met open armen worden blijven ontvangen. “We moeten open staan voor talent niet alleen omdat we hier tekorten hebben, maar omdat de komst van nieuwe mensen zorgt voor nieuwe ideeën en frisse geesten. Dat brengt het niveau om hoog en zorgt voor betere resultaten.”

Begin dit jaar maakte Theresa May bekend wat haar inzet was voor de op handen zijnde Brexit. Daarin gaf zij al aan graag internationaal te blijven samenwerken in de wetenschap. Nu May nieuwe verkiezingen heeft uitgeschreven lijkt ook de inzet voor hoe een Brexit er uit moet gaan zien weer open te liggen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK