Niet in de fuik lopen van standaardiseren

Nieuws | de redactie
28 juni 2017 | “We gaan voorlopig niet standaardiseren. Als we dat doen dan kan het woord ‘experiment’ in de knel komen.” Huug de Deugd, collegelid van Inholland, legt uit hoe op de kenniswerkplaatsen van Inholland geëxperimenteerd kan worden, om zo antwoord te bieden op de vraagstukken van vandaag.

Welke rol speelt onderzoek in kenniswerkplaatsen, living labs, communities of practice en leer- en innovatienetwerken? Hoe organiseer je dat onderzoeken met studenten, docenten en professionals uit de praktijk? En hoe ziet de toekomst eruit? Bij deze vragen stond de hogeschool Inholland stil bij het jaarlijkse Pop-up Lab. Ook werd de jaarlijkse onderzoeksprijs uitgereikt de ‘Wij Inholland award Onderzoek.’

Lid van het College van Bestuur van Inholland, Huug de Deugd opende de middag. En benadrukte het belang van de kenniswerkplaatsen. “Wij zijn die begonnen, omdat we wereldwijd praten over de derde industriële revolutie. Dat zijn grote vraagstukken waarbij niet meer op de traditionele manier tot oplossingen kunnen komen. Wij zien dat we meer samen moeten werken, tussen de sectoren en we zoeken naar plekken waar wij dat goed kunnen doen. “

 Experimenteren is essentieel

De kenniswerkplaatsen van Inholland waar onderzoekers, studenten en het werkveld samenwerken om tot oplossingen te komen voor mondiale vraagstukken is daar volgens De Deugd uitermate geschikt voor. “Die oplossingen bedenken kan dus op plekken waar je kan experimenteren. Dat kunnen wij doen op de kenniswerkplaatsen. Daar vinden we nieuwe oplossingen om met onze uitdagingen om te gaan. Dat is nodig omdat de vraagstukken groot zijn, zoals op thema’s als zorg, duurzaamheid, veiligheid, leefbaarheid en voedsel en gezondheid. Als je deze vragen los bekijkt dan krijg je niet de goede oplossingen.” 

Volgens het collegelid van Inholland zijn de kenniswerkplaatsen nu nog experimenteel en is het nog te vroeg om daarvoor structuren vast te leggen. “De toekomst van de kenniswerkplaatsen willen we doorzetten zoals wij dat nu doen. Wij willen niet in de fuik lopen waarbij er een enkel model zou zijn. We moeten het blijven zien als een lab, waarbij onderwijs, onderzoek en het werkveld kunnen experimenteren. We gaan dus voorlopig ook niet standaardiseren. Als we dat doen dan kan het woord ‘experiment’ in de knel komen. Wat wel belangrijk is, is dat de kenniswerkplaatsen van elkaar leren. “

Ongebruikelijk onderzoek

Tijdens de middag presenteerden een reeks van onderzoeksprojecten en kenniswerkplaatsen zich, ook werd de jaarlijkse Inholland Award Onderzoek uitgereikt. Van de zes kanshebbers ging de prijs naar Petra Biemans, lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap. Dit onderzoeksproject is volgens de jury van grote meerwaarde voor het onderwijs en onderzoek aan Inholland. Het onderzoeksproject is uitgevoerd in samenwerking met studenten en docenten en samen met onderzoekers van de Haagse Hogeschool.

Biemans was erg blij met deze prijs juist omdat dit wat ongebruikelijk onderzoek is. “Wat bijzonder is dat juist dit onderzoek heeft gewonnen, want het gaat over werken. Mijn conclusie na een aantal jaar is dat onderzoek naar werk niet sexy is. Iedereen doet het: werken, maar het onderzoek ernaar is heel erg versnipperd. Gelukkig wordt het met deze prijs wel weer sexy gemaakt.” 

Biemans heeft op verschillende werkplekken onderzoek gedaan naar wat er verandert op de werkplek, bijvoorbeeld door digitalisering en robotisering en wat er nodig is als beroepsbeoefenaar blijvend van waarde te kunnen zijn. “We hebben bij ziekenhuizen gekeken, studenten hebben gezocht naar verpleegkundigen die daar iets over konden vertellen, bij de politie hebben we dat ook gedaan.”  

Maar Biemans merkte wel dat het heel lastig is om in aanmerking te komen voor onderzoeksubsidie “Het is heel erg lastig om geld te krijgen voor dit type onderzoek. De subsidieverstrekkers die zeggen: ‘de organisaties waar dit onderzoek plaatsvindt die moeten dat maar betalen.’ Verder moet het gelinkt zijn aan een topsector om in het hbo in aanmerking te komen voor onderzoekbeurs. Dit type onderzoek kan niet gelinkt worden aan een specifieke topsector. Deze prijs vind ik dan ook echt een compliment en een steun in de rug. Daardoor kunnen we nu ook weer verder.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK