Open access contract Springer openbaar

Na Elsevier staakt nu ook Springer bezwaarprocedure

Nieuws | de redactie
10 juli 2017 | Na Elsevier ziet nu ook Springer af van een bezwaarprocedure tegen openbaarmaking. Beide uitgevers wilden een verzoek tot openbaarmaking blokkeren. Het contract dat Springer met de Nederlandse universiteiten sloot blijkt zeer vergelijkbaar met dat van Elsevier.

Vorige week besloot Elsevier geen verdere stappen te ondernemen om hun contract met de Nederlandse universiteiten geheim te houden. Nu geeft ook Springer te kennen ervan af te zien om bezwaar aan te tekenen. Daarmee is het overzicht compleet (overzicht op openaccess.nl) van de deals die vorig jaar werden opgevraagd door middel van een WOB-verzoek van voormalig OA-onderhandelaar Leo Waaijers.

Vind hier het contract dat Springer met de instellingen sloot.

Het contract dat Springer sloot met het Nederlandse VSNU-consortium en instellingen van de KNAW blijkt op de meeste vlakken vergelijkbaar te zijn met dat van Elsevier. Dat is opvallend, aangezien de concurrentiepositie en specifiek de open access-afspraken in de contracten voor beide uitgevers een belangrijk argument was tegen openbaarmaking.

De kleine lettertjes in het contract

Net als Elsevier geeft Springer toestemming om een beperkt aantal (maximaal 2200) artikelen ‘kosteloos’ open access te publiceren. Dit recht is beperkt tot de medewerkers van 22 ‘VSNU instellingen’ en 18 ‘KNAW instellingen’ waar Springer zaken mee doet. Hiervoor betalen de partijen Springer een jaarlijkse ‘open access publishing fee’ van €64.557 (2016), naast de normale ‘reading fee’ en ‘publishing fee’ van €200.000 en €2.605.401 (resp. Voor 2016).

Van de ruwweg meer dan 3500 titels van Springer mogen auteurs gelieerd aan de VSNU of KNAW instituten nu bij zo’n 1700 tijdschriften hun artikelen OA publiceren. Net als Elsevier zet ook Springer grote tijdschriften niet in de etalage van OA. Onder de titels waar de onderzoekers uit kunnen kiezen dus geen grote titels als Nature, maar wel obscure titels als het Journal of Korean Psychiatry, Theoretical Applied Climatology en Zeitschrift fur Epileptologie.

Open access dichterbij?

Nu beide uitgevers hun strijd voor geheimhouding hebben gestaakt lijkt de zaak tot een einde te zijn gekomen. Op 2 juli jongstleden maakte ook de UvA, de enige universiteit die bezwaar aantekende tegen het WOB-verzoek, bekend dat ook hun contracten binnenkort openbaar gemaakt zullen worden. Wellicht dat daaruit blijkt waarom deze instelling als enige een andere route koos dan de rest van de VSNU.

Toch komt er uit de beide contracten naar voren dat de uitgevers met terughoudendheid bewegen in de richting van open access. Deze beweging gaat gepaard met een bijpassende prijsstijging die de uitgevers naar eigen zeggen moet compenseren voor de misgelopen inkomsten. Al met al lijkt er dus aan het basisprincipe van het verdienmodel van de uitgevers, en hun relatie met de instellingen weinig veranderd te zijn.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK