Karl Dittrich de verbinder uitgezwaaid

Nieuws | de redactie
29 september 2017 | “Ik heb je leren kennen als iemand die een warm hart heeft voor onderwijs en vooral ook voor studenten, dat vind ik heel mooi.” Minister Bussemaker wilde zich niet wagen aan een dansje met de afzwaaiende voorzitter, zoals zij eerder had gedaan, maar was wel vol lof over het voorzitterschap van Karl Dittrich.

Pulchri in Den Haag was helemaal volgestroomd voor het afscheid van Karl Dittrich als voorzitter van de VSNU. Ook opvallend was dat er veel (oud)-studentbestuurders waren afgereisd naar Den Haag om Dittrich uit te zwaaien. De eerste die het woord nam was de voorzitter van de Universiteit Groningen, Sibrand Poppema die namens de collegevoorzitters het woord voerde, hij had een eenvoudig cadeau meegenomen.

Het is geen duur cadeau

“Ik ga een toast op je uitbrengen, je gaat niet alleen weg bij de VSNU, maar je gaat met pensioen. We hebben een cadeau voor je gekocht. Het is geen duur cadeau dat we gekocht hebben voor je. Want je weet daar wordt tegenwoordig naar gekeken wat colleges van bestuur uitgeven en dan moet dat weer op internet gezet worden, dus dat gaan we allemaal niet doen. Dan brengen we de minister ook maar in verlegenheid.”

Daarom had Poppema een ingelijste spreuk van Confucius voor Dittrich gekocht. Met de tekst: “‘Old age, believe me, is a good and pleasant thing. It is true you are gently shouldered off the stage, but then you are given such a comfortable front stall as spectator.’ “Dat zei Confucius 2500 jaar geleden toen hij voorzag dat wij hier nu zouden staan om afscheid van jou te nemen. Deze spreuk kun je thuis ophangen, als je twijfelt of dit een ‘good and pleasant thing’ is kun je daarnaar kijken,” zei Poppema bemoedigend.

Las met veel plezier het afscheidsinterview

Ook Rianne Letschert de rector van de Universiteit Maastricht mocht nog reageren op Karl Dittrich zijn vertrek en zij bewonderde zijn steun voor Team Science. “Er is een veranderende context waarin universiteiten opereren met een toegenomen aantal studenten, grote internationale competitie binnen Nederland, maar ook wereldwijd. Daarom moeten wetenschappers ook werken in een team, daar worden wetenschappers steeds vaker op beoordeeld. Daarom las ik ook met veel plezier in het afscheidsinterview in ScienceGuide waarin Karl benadrukte de grote rol die is weggelegd voor Team Science, daar ben ik ook heel erg voor.”

Als nieuwe directeur van het VSNU-bureau nam Babs van den Bergh het woord. “Wij werken nu een jaar samen en wat mij vooral opviel is je vaderlijkheid, je was een vader voor het hele bureau en alle medewerkers. Ik heb daar een hele lange zin voor opgeschreven dus die ga ik voorlezen: ‘jij was voor ons de zachtmoedige, het komt wel goed uitstralende, denk je er wel aan om plezier te hebben in het werk meegevende, bij ruzie in de buitenwereld ‘moet dat nou zo’ hoofdschuddende, bij successen felicitaties uitdelende en bij studiereizen de meereizende vaderfiguur.’ Daar wil ik je heel erg voor bedanken!”

Het Karl Dittrich-pad

Van het VSNU-bureau kreeg hij daarom het ‘Karl Dittrich-pad’ in Maastricht aangeboden, een wandelroute langs alle universitaire gebouwen in Maastricht. En in 2018 komt er een gids uit voor alle universiteitssteden langs alle universitaire gebouwen.” 

Hoewel de minister lang op zich liet wachten en vertraagd was waren de woorden voor de afzwaaiende voorzitter niet minder warm. “Voor ik minister was traden wij ook weleens gezamenlijk op en toen heb ik je leren kennen als iemand die een warm hart heeft voor onderwijs en vooral ook voor studenten, dat vind ik heel mooi. Als voorzitter van de VSNU ligt het voor de hand om het te hebben over topsectoren en over internationalisering, ook allemaal ontzettend belangrijk, maar uiteindelijk zijn het de studenten waar we het voor doen.” 

Dat Dittrich een verbinder was dat pakte niet altijd positief uit voor de minister zoals bij de de ho-tour in Maastricht. “Ik herinner mij de hoger onderwijstour en wij in Maastricht waren, ik moest die avond eerder terug naar Den Haag voor een debat, toen ben jij maar met mijn medewerkers op pad gegaan in de stad. Ik weet niet wat er toen allemaal precies besproken is, maar de ambtenaren waren daarna opeens wel heel erg op de hand van de VSNU.” 

Maar het talent van de Maastrichtenaar om te verbinden heeft de tevens afzwaaiende minister ook erg kunnen waarderen. “Jij was echt een verbinder als ik kijk naar de lerarenagenda en wij kwamen er met de koepels niet uit omdat iedereen met zijn eigen ding bezig was dan kwam jij altijd met het initiatief om het samen te doen. Daar ben ik je heel dankbaar voor. Hoewel je op ScienceGuide hebt gezegd dat het aanvoelde als drijfzand, dan zou ik zeggen dan moet iedereen zich daar maar snel uittrekken, want die lerarenagenda blijft heel belangrijk.”

Laten we niet alleen aan China denken

De meest levendige herinnering van de minister aan Karl Dittrich was toch wel de reis naar Yerevan in Armenië, in het kader van Bologna-proces. “Ik herinner mij de Bologna-bijeenkomst in Yerevan waar wij samen met studenten en met onze medewerkers ook echt feest gevierd hebben, dat was een hele mooie bijeenkomst. Daar zei jij ook over internationalisering: ‘wij kunnen als Nederlandse universiteiten heel veel halen, maar laten wij bij internationalisering niet alleen aan China denken, maar ook aan Afrika, waar wij misschien niet iets gelijk kunnen halen, maar wel wat kunnen brengen. Zodat jongeren daar ook een toekomst kunnen opbouwen doormiddel van goed onderwijs en wetenschap.’ En dat ben ik helemaal met jou eens.” 

“Tot slot voor een gezamenlijk dansje moeten we in Yerevan zijn, maar we zullen nog wel een gezamenlijk biertje drinken. Ik wil je heel erg danken voor de hele fijne samenwerking!”

Voordat er bier en bitterballen geserveerd werden was er eerst nog een dankwoord van de Dittrich zelf. “Bedankt voor de goede samenwerking, bedankt voor het delen van passies en het overtuigen. Bedankt voor de bereidheid om te luisteren en bedankt voor de wil om uit te leggen. Als ik dat zo zeg kijk ik met heel veel dank terug op mijn bestuurlijke periode bij de VSNU. Mijn uitgangspunten zijn altijd heel simpel geweest: liefde voor het hoger onderwijs en liefde voor de academie in het bijzonder. Als bestuurder is het deels koers bepalen, maar het is vooral ook dienen en faciliteren. De universiteit is niet van de bestuurder, maar de bestuurder is er voor de universiteit.“


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK