Multidisciplinair onderzoek naar aardbevingen

In 1999 werd het nabij Istanbul gelegen Izmit opgeschrikt door een zeer zware aardbeving die meer dan 17.000 inwoners van Turkije het leven kostte. Sindsdien houdt Istanbul rekening met een herhaling van die ramp. Dat betekent dat er ook gekeken wordt wat er gedaan kan worden om de schade te beperken.
Andere impact, zelfde techniek
Bal werkte als wetenschapper in het vakgebied Earthquake Engineering onder meer aan de Technische Universiteit van Istanbul en adviseerde de gemeente in die periode over hoe historische gebouwen het best te beschermen zijn in geval van aardbevingen. In Groningen gaat Bal nu vergelijkbaar onderzoek doen.
“Het gaat in Groningen natuurlijk om minder zware bevingen dan wat er destijds in Istanbul voorkwam.” De aarbeving in Istanbul was eenmalig en had een kracht van 7.6 op de schaal van richter, de aardbevingen in Groningen zijn frequenter maar komen zelden boven de 2.0 uit. “De impact van aardbevingen is dus anders. Hier zit er meer een sociale component aan, terwijl het in Istanbul meer fysiek was. Maar dat neemt niet weg dat de onderzoeksmethoden waar we mee werken om dingen te verbeteren hetzelfde zijn,” vertelt Bal tegen ScienceGuide.
In de nieuwe onderzoekshal van BuildinG worden onder meer experimenten gedaan met een ‘tril-tafel’. Op die tafel kunnen verschillende bouwconstructies gezet worden die vervolgens een korte – ongeveer dertig seconden durende – trilling ondergaan. Op die manier kan gekeken worden hoe materialen en constructies reageren op bevingen.
“In Groningen wordt in de bouw veel gebruikt gemaakt van stenen en houten constructies. Met de middelen die we in BuildinG tot onze beschikking hebben kunnen we kijken welke vormen van bouwen het best tegen bevingen bestand zijn,” legt Bal uit.
Ook een sociale context
Ihsan Engin Bal is als lector Aardbevingsbestendig Bouwen verbonden aan het Kenniscentrum Noorderruimte waarin de Hanzehogeschool al het onderzoek naar de gebouwde omgeving heeft gebundeld. Met BuildinG heeft de lector die dit jaar in Groningen gestart is nu een grote ruimte tot zijn beschikking om onderzoek te doen naar bescherming van bestaande en bestendiging van nieuwe bouw.
In het onderzoek zullen studenten en onderzoekers van hele verschillende disciplines samen aan de slag gaan, vertelt Bal. “Het is heel multidisciplinair, er zijn natuurlijk studenten architectuur en bouwkunde betrokken, maar ook uit het sociale domein zullen studenten aansluiten.” Als voorbeeld geeft Bal een onderzoek dat nu al van start is gegaan.
“Eén van onze onderzoekers kijkt momenteel hoe historische gebouwen in Groningen gebouwd zijn en wat het betekent als er weer een aardbeving zal plaatsvinden. Wat de gevolgen zijn, heeft natuurlijk ook een historische en sociale context.”
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
