Frans Timmermans wil dat Erasmus+ er ook voor het mbo is

Nieuws | door Tim Cardol
18 maart 2019 | De Provinciale Statenverkiezingen zijn deze week, maar ook de campagne voor de Europese verkiezingen is in volle gang. En dus is Frans Timmermans (PvdA) vrijdag bij NHL Stenden in Emmen. Daar ging de Eurocommissaris maar bovenal lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in gesprek met lokale politici, ondernemers en studenten.
Frans Timmermans op bezoek bij NHL Stenden

In het gesprek met de lokale bestuurders gaat Timmermans op meer in op de krimp in de het zuidoosten van Drenthe, de samenwerking met Duitsland en de waarde van internationalisering. Wat betreft dat laatste anticipeert de Europese lijsttrekker op de aanzienlijke investering in onderwijs en onderzoek die aanstaande is: “De Europese Commissie wil het Erasmus+ programma gaan verdubbelen. Een van de nadelen van het programma vind ik dat het zich concentreert op het hoger onderwijs,” zegt Timmermans die wil kijken of er ook internationaliseringsprogramma’s gericht op het mbo op te zetten zijn.

Onder meer in Frankrijk en Zwitserland zijn er uitwisselingsprogramma’s voor medewerkers waar bedrijven in participeren. Dat is volgens Timmermans zeer waardevol. “Door naar het buitenland te gaan leer je ook jezelf en je eigen cultuur kennen. Eigenlijk kun je dan pas ontdekken wat het is om Nederlander te zijn.”

Na Brexit meer regionale samenwerking

Een uitbreiding van het Erasmus+ programma zal – net als Horizon Europe – ook afhangen van hoe het proces rond de Brexit zal verlopen. “We zullen eerst de echtscheiding moeten regelen voor daar duidelijkheid over is,” zegt Timmermans in gesprek met ScienceGuide. “We zullen daar opnieuw over moeten onderhandelen. De Britse wetenschappers geven aan duidelijk gebaat te zijn bij Europese samenwerking en ik denk dat hetzelfde voor ons geldt.”

Rapporteur Pieter Omtzigt maakt zich zorgen over studeren na de Brexit

Timmermans is van mening dat er sowieso meer aan interregionale samenwerking gedaan moet worden. “Wie in een grensregio woont, weet dat grenzen ons nog steeds in de weg zitten.” De Eurocommissaris pleit er dan ook voor dat het midden en kleinbedrijf in de regio over de grenzen kijkt om samen te werken met collega’s in Duitsland.

Juist in het bedrijfsleven zijn er nogal wat obstakels om tot internationale samenwerking te komen, ziet Timmermans. “Er is sprake van een ongekend protectionisme, bijvoorbeeld als het aankomt op het definiëren van beroepskwalificaties. Bilateraal is er dus nog een hele hoop te doen om tot uitwisseling van professionals te komen.”

Europa voorop in ambitieus klimaatbeleid

Na het gesprek met bestuurders en ondernemers, zijn de studenten van NHL Stenden aan de beurt. In de setting zoals bij Collegetour gaat Timmermans in op vragen die deels vooraf en deels spontaan in de zaal worden gesteld. Daarbij wordt nadrukkelijk ingegaan op de klimaatplannen van zowel de Europese Commissie als het Nederlandse kabinet.

“Ik begrijp de vraag waarom Nederland, of Europa voorop zou moeten lopen als het gaat om ambitieus klimaatbeleid,” antwoordt Timmermans die daarbij aangeeft dat de Europese bevolking maar een bescheiden deel uitmaakt van de totale wereldpopulatie. “Maar juist daar waar Europa vooroploopt, daar is de rest van de wereld over het algemeen zeer geïnteresseerd in wat wij aan het doen zijn, zo heeft de geschiedenis laten zien.”

Refererend aan de klimaatdemonstraties in Europa waar met name jonge mensen aan meededen, toont Timmermans zich optimistisch over de toekomst. “Ik neem een besef in de samenleving waar dat we allemaal een verantwoordelijkheid dragen voor de aarde. En jullie mogen op dat punt best wel wat meer eisen van de politiek.”

Gevraagd naar de terugkerende verhuizing van het Europese Parlement van Brussel naar Straatsburg, bekent Timmermans dat hij deze vraag al weer even niet meer had gehad, maar dat het hem wel dwars zat. “Ik zou niets liever willen dan niet naar Straatsburg gaan, maar dat is nu juist iets waar we in Europa niet over gaan. Dat is aan de lidstaten.”

Timmermans hield de studenten in Emmen tot slot nog voor om vooral niet onverschillig te zijn over maatschappij en politiek. “De samenleving heeft het meest last van mensen die niets vinden.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK