Van Rijn adviseert overheveling bekostiging naar technische universiteiten

Tot €150 miljoen weg bij geesteswetenschappen

Nieuws | de redactie
15 maart 2019 | Gezien de voorlopige conclusies van de commissie Van Rijn belooft het een hete lente te worden. Conform de opdracht is er gekeken naar de knelpunten in de bekostiging van bèta en technisch onderwijs. Naar verluidt wil de commissie tot wel €150 miljoen weghalen bij andere vakgebieden zoals de geesteswetenschappen.

Het leek een onmogelijke opgave die de commissie onder leiding van Martin van Rijn meekreeg van minister Van Engelshoven: de herziening van de bekostigingssystematiek. Die herziening is het gevolg van afspraken gemaakt in het regeerakkoord van Rutte III. In eerste instantie liet de minister de zaak onderzoeken door onderzoeksbureau CHEPS, maar op basis van die bevindingen achtte zij zich niet in staat een conclusie te trekken.

Gaat de commissie Van Rijn de minister uit de brand helpen?

Eind september werd aangekondigd dat de commissie Van Rijn de bekostiging zou herzien “met speciale aandacht voor de technische opleidingen.” In een debat met #WOinactie gisteren benadrukte de minister nog eens dat deze herziening budgetneutraal zou moeten worden uitgevoerd. “Ik heb mijn handtekening gezet onder het regeerakkoord en in dit kabinet hebben wij de afspraak dat ministers geen financiële claims neer gaan leggen in debatten zoals hier vandaag.”

In dit zero sum game lijkt de commissie nu toch een uitweg te hebben gevonden, zo bevestigen meerdere bronnen aan ScienceGuide. Namelijk door middel van een omvangrijke verschuiving van de bekostiging. Wat de commissie betreft krijgen technische universiteiten er extra middelen en zullen deze worden onttrokken aan andere vakgebieden, hoofdzakelijk de geesteswetenschappen.

Zwartepieten met bekostiging

Naar verluidt gaat het om een bedrag oplopend tot €150 miljoen op jaarbasis dat moet worden weggehaald bij de zeven geesteswetenschappelijke faculteiten. De facto komt dit neer op een mindering van rond de twee faculteiten landelijk. Vanuit de VSNU zijn er pogingen om het bedrag naar beneden bij te stellen en anders te verdelen over de vakgebieden.

Er is al langer spanning rond de vraag van de technische universiteiten om meer middelen, en dit ligt zowel Den Haag als de instellingen zwaar op de maag. In 2016 stelden Kamerleden al voor om dit geld weg te halen bij de gammawetenschappen en eind vorig jaar wees de 4TU federatie zelf er nog op dat de bekostiging van de geneeskundige opleidingen wel heel riant is. De zwarte piet lijkt nu doorgespeeld te worden naar de alfawetenschappen, en de geesteswetenschappen in het bijzonder.

Alfa’s en gamma’s hebben al heel lang veel meer onderwijstaken

Dit nieuws komt op een dag dat er een algemene onderwijsstaking plaatsvindt in Den Haag waar ook #WOinactie onderdeel is van het programma. Hoogleraar Koreastudies en actievoerder Remco Breuker (Universiteit Leiden) is geschokt door het nieuws. “Als dit echt waar is, dan gaat dit echt pijn doen. Dit soort maatregelen maken een publiek debat noodzakelijk of we nog wel geesteswetenschappen willen hebben in Nederland. De geesteswetenschappen als stoplap begroting is niet de moeite waard. Wees dan eerlijk en zeg: weg ermee, wij gaan de Noord-Koreaanse route. Uitstekende raketten en geen maatschappijkritische zeurpieten.”

“Ik kan niet wachten tot de commissie Van Rijn met haar advies komt,” zei minister Van Engelshoven gisteren in debat met #WOinactie. De commissie heeft als opdracht het advies eind april op te leveren. In datzelfde debat gaf de minister ook aan dat alle opties open staan in de herziening van de bekostiging, van het schuiven tussen vakgebieden tot het herverdelen van de eerste en tweede geldstroom.


Update: Naar aanleiding van de berichtgeving op ScienceGuide heeft Kamerlid Kirsten van der Hul (PvdA) Kamervragen gesteld


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK