Russische student Jegor Zjoekov nog steeds in gevang

Nieuws | de redactie
13 augustus 2019 | Gisteren protesteerden Russische studenten wederom voor de vrijlating van de 21-jarige student Jegor Zjoekov bij het ministerie van binnenlandse zaken in Moskou. Op 2 augustus werd de student van de hogeschool voor economie thuis opgepakt op verdenking van het veroorzaken van ‘maatschappelijke onrust’.

Het is een hete zomer in de Russische hoofdstad. Afgelopen zaterdag liepen 60.000 mensen mee in alweer de vijfde demonstratie in een maand tijd. Een vredige demonstratie, alhoewel er wederom hardhandig werd ingegrepen door de politie van Moskou.

Onder de Moskouse bevolking heerst onder andere onvrede over het feit dat een groot aantal kandidaten uit de oppositie uitgesloten is van de verkiezingen voor de Doema van Moskou op 8 september. Een van deze kandidaten is de 21-jarige Jegor Zjoekov, die kort na een illegale demonstratie werd gearresteerd.

Zjoekov is na zijn arrestatie voor twee maanden vastgezet, wat betekent dat hij de verkiezingen en het begin van het collegejaar zal missen. Bij een hoorzitting begin augustus werd het gerechtshof door de advocaat van Zjoekov verzocht de student voorlopig op vrije voeten te stellen, maar deze vraag werd afgewezen.

Open brief van studenten, medewerkers en alumni

De HSE (Higher School of economics) is, anders dan de naam doet vermoeden, een brede universiteit opgericht midden jaren ’90. Het is een van de meest geïnternationaliseerde en liberale universiteiten van Rusland en heeft vele samenwerkingsverbanden met buitenlandse universiteiten. Het is geen hogeschool zoals we die in Nederland kennen maar een onderzoeksuniversiteit.

Studenten, docenten en alumni van de HSE riepen de instelling eerder in een open brief op zich hard te maken voor Zjoekov. Vice-rector en medekandidaat voor de Doema Valeria Kasamara gaf het gerechtshof aan in te staan voor haar student, “Ik ken hem persoonlijk en sta in voor zijn goede karakter.” De instelling wil echter niet instaan voor Zjoekovs daden, vertelt Kasamara. “Het bestuur van de instelling steunt deelname aan illegale protesten niet.” Volgens haar zijn er genoeg legale protesten om bij aan te sluiten.

Sinds zijn arrestatie vinden er dagelijks kleine protesten plaats voor de vrijlating van Zjoekov. De student is in korte tijd een van de gezichten geworden van de Russische opstand. Op zijn YouTube-kanaal met meer dan honderdduizend volgers roept hij het volk op het huidige regime omver te werpen. “Als we nu stoppen dan wacht ons enorm veel pijn en lijden. Rusland zal op een dag vrij zijn, maar u en ik zullen dat niet meemaken als we angst laten winnen.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK