Colette Cuijpers lector van het Jaar 2020

Nieuws | de redactie
28 mei 2020 | Colette Cuijpers (Juridische Hogeschool Avans-Fontys) is gekozen tot Lector van het Jaar 2020. “Cuijpers' onderzoek heeft door samenwerking met het onderwijs en het werkveld de vernieuwing van een heel beroep in gang gezet”, aldus jurylid Christien Bok. De lector Recht & Digitale Technologie wordt eveneens geëerd voor de maatschappelijke impact van haar werk.
Colette Cuijpers – Foto: Fontys Hogeschool

In samenwerking met ICT-coöperatie SURF kennen ScienceGuide en ISO de titel Lector van het Jaar 2020 toe aan Colette Cuijpers. Dat gebeurde vanmiddag live tijdens een webinar. Het thema van de prijs was dit jaar onderwijsinnovatie: welke lector slaagt er het beste in het onderwijs te vernieuwen? Naast Cuijpers waren Nurhan Abujidi (Zuyd Hogeschool) en Johan Versendaal (Hogeschool Utrecht) genomineerd.

Deze drie lectoren zijn genomineerd voor Lector van het Jaar 2020

De jury bestaande uit Christien Bok (SURF), Bas Litjens (ISO) en Toske Andreoli (ScienceGuide) was onder de indruk van de manier waarop de drie lectoren invloed uitoefenen op de ontwikkeling van het onderwijs aan hun hogeschool.

Zo introduceerde lector Smart Urban Redesign Nurhan Abujidi het leerwerk-omgevingsconcept Living Labs aan Zuyd Hogeschool, en weet ze met haar eigen Urban Living Labs een ongelofelijke hoeveelheid studenten, disciplines, nationaliteiten en vraagstukken bij elkaar te brengen. Lector Betekenisvol Digitaal Innoveren Johan Versendaal zette meerdere samenwerkingen tussen onderwijs, werkveld en onderzoek op, en vernieuwt het onderwijs door middel van een stage-app en een open onderwijsvorm waarbij studenten zelf hun leerroute bepalen.

De winnaar

Colette Cuijpers verdient de titel volgens de jury omdat zij via het onderwijs het juridisch domein weet te vernieuwen. Cuijpers heeft met haar lectoraat Recht & Digitale Technologie binnen enkele jaren het digitaal recht geïntroduceerd in het curriculum van de rechtenopleiding. Allereerst door haar collega-docenten en onderzoekers te trainen, en vervolgens door hun enthousiasme over te laten slaan op studenten.

Waar juristen technologie eerst vaak ‘eng’ vinden, leren rechtenstudenten dankzij Cuijpers en haar lectoraat nu om te communiceren met ICT’ers. Zo leren ze welke digitale tools nuttig kunnen zijn in hun vakgebied, maar leren ze ook de juridische kant van online privacy en cybercrime. Dat zijn competenties die de afgelopen tijd belangrijker zijn gebleken dan ooit.

Colette Cuijpers was aanvankelijk al zeer vereerd met haar nominatie vertelt ze. “Ik ben pas halverwege mijn lectoraat en heb nog lang niet bereikt wat ik wil bereiken. Maar wat ik heb bereikt is voor een groot gedeelte te danken aan onze studenten.” In haar presentatie tijdens het webinar benadrukte zij het belang van samenwerking tussen de hogeschool en universiteit. “Juist in de verbinding met de universiteit kun je een hele mooie meerwaarde creëren, bijvoorbeeld op het gebied van de master. Zeker in het recht levert dat mooie resultaten op.”

Voorzitter Joep Houterman (Fontys) reikt de Lector van het Jaar-prijs uit aan Colette Cuijpers - Foto Marco Magielse

De jury vindt Cuijpers een uitstekend en origineel voorbeeld van de rol van de lector. Door de driehoek onderwijs-onderzoek-werkveld heeft Cuijpers de vernieuwing van een heel beroep in gang gezet. De maatschappelijke impact die zij daarbij genereert, gaf volgens jurylid Christien Bok de doorslag. “Een digitale samenleving kan niet zonder legal tech savvy juristen met inhoudelijke juridische kennis over gevolgen en schaduwkanten van digitalisering. We zijn onder de indruk van het tempo en de manier waarop zij de vernieuwing in de hogeschool tot stand heeft gebracht.”

Toch de bokaal in handen

Ondanks het online karakter van de uitreiking kreeg Cuijpers de Lector van het Jaar bokaal toch fysiek uitgereikt. Kort na de bekendmaking ging bij haar de deurbel: Joris Fiers (directeur Juridische Hogeschool), Joep Houterman (collegevoorzitter Fontys) en Jacomine Ravensbergen (collegelid Avans) stonden klaar met bloemen en de prijs. Een dolgelukkige Cuijpers nam de prijs in ontvangst. “Ik had dit echt niet verwacht, en stond al op het punt om met de andere genomineerden contact op te nemen om samen te werken.”

Maurice Limmen (voorzitter Vereniging Hogescholen), Jet de Ranitz (bestuursvoorzitter SURF), Kees Gillesse (voorzitter ISO) en Sicco de Knecht (hoofdredacteur ScienceGuide) feliciteerden Cuijpers per video.

De Lector van het Jaar-prijs wordt sinds 2010 door ScienceGuide en het ISO georganiseerd, met een wisselend thema en wisselende derde partner. Vorig jaar werd de prijs in samenwerking met ECIO uitgereikt aan lector Rehabilitatie Lies Korevaar (Hanzehogeschool) voor zijn werk op het gebied van studentenwelzijn.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK