Activistische lector voorspelt studie economie zonder traditionele beginselen
Klomp acht het noodzakelijk dat de traditionele uitgangspunten voor bedrijven: winstmaximalisatie en economische groei worden verlaten om de wereld leefbaar te houden. Een eerste stap daartoe is de opleiding van studenten. Die moet volledig op de schop. “De gemiddelde student loopt hier de deur uit als onderdeel van het probleem en niet als deel van de oplossing”, aldus Klomp.
Economen moeten niet dicteren wat we moeten doen
Economische vakken gaan volgens hem nu vooral over accumulatie, over groei. Straks gaan ze over: wat hebben we nodig om onze planeet leefbaar te houden en de samenleving goed in te richten. “Economen moeten daarna pas berekenen wat de implicaties daarvan zijn in plaats van dat economen ons dicteren wat we moeten doen om het huidige systeem in stand te houden.”
Tegenover de overtuiging van Klomp staat de visie dat economische groei een eerste vereiste is voor bedrijven om hun winstgevendheid langdurig op peil te houden. Alleen rendabele ondernemingen zijn in staat de noodzakelijke investeringen in technologische innovatie doen. Deze vaak geldverslindende innovaties moeten in deze opvatting de overgang naar een duurzame economie mogelijk maken.
Het kan niet zo langer
De nieuwe lector erkent dat het niet gemakkelijk zal zijn de studie economie op een volledig nieuwe leest te schoeien. Hij verwacht wel dat er maar een paar jaar voor nodig is. “Eerlijk gezegd heb ik nog geen idee hoe dat proces zal gaan. Maar het begint met het bereiken van een gemeenschappelijke overeenstemming dat het niet langer kan zoals het nu gaat.”
Het getuigt volgens hem dan ook van visie van de Hogeschool Rotterdam dat er plaats is voor een lector Betekeniseconomie.