Wie heeft er gelijk over digitale veiligheid, Van Engelshoven of de AIVD?

Nieuws | de redactie
14 juni 2021 | Hoe kan het dat de minister zegt dat het hoger onderwijs de digitale veiligheid goed op orde heeft terwijl de baas van de AIVD zegt dat men zich daar totaal niet bewust is van de digitale dreiging? Dat vraagt de Tweede Kamer aan demissionair minister Van Engelshoven.

Vorige week berichtte ScienceGuide over een hoorzitting in de Tweede Kamer waar de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, de parlementariërs op het hart drukte dat het hoger onderwijs zich totaal niet bewust is van digitale dreiging. Deze dreiging is vooral afkomstig uit China en betreft het stelen van hightech kennis van Nederlandse bedrijven, hogescholen en universiteiten. Akerboom zei dat zijn dienst dit op de agenda van bestuurders in het hoger onderwijs probeert te zetten, maar die boodschap komt niet aan, zo zei hij bezorgd in de Kamer.   

Cyberveiligheid staat hoog op de agenda 

Demissionair minister Van Engelshoven heeft eind vorige maand echter nog aan de Kamer laten weten dat hogescholen en universiteiten zich juist zeer bewust zijn van de digitale dreiging. “Uit de gesprekken die ik met de instellingen heb gevoerd blijkt dat cyberveiligheid bij de hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen hoog op de agenda staat. Er wordt goed samengewerkt tussen instellingen, informatie over cyberaanvallen wordt snel en open met elkaar gedeeld en de instellingen zijn transparant over de ontstane situatie wanneer een incident zich voordoet. Deze samenwerking is cruciaal om crises snel het hoofd te bieden”, schreef zij toen. 

Meld u hier aan de ScienceGuide Nieuwsbrief

 

In het hoger onderwijs leidde de opmerkingen van Akerboom tot wat frustratie en onbegrip. Jet de Ranitz, bestuursvoorzitter van SURF, zei hierover dat zij zich niet herkent in het beeld dat geschetst wordt door Akerboom. “Het hois zich zeer bewust van de risico’s en overigens ook van het feit dat er nog veel te doen is. Daarover zijn afspraken gemaakt zoals minister van Engelshoven nog onlangs aan de Tweede Kamer rapporteerde”, merkte zij op 

Nou nou, meneer Akerboom 

Ook Ron Bormans, bestuursvoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, herkende zich niet in het beeld dat door Akerboom in de Kamer werd geschetst. “Nou nou, meneer Akerboom. Dit helpt niet. Verdiep u wat @SURF_NL doet, maar ook @IntegraalVeilig of een ‘willekeurige’ hogeschool als @hsrotterdam. U bent van harte welkom. Laten we samenwerken in plaats van elkaar de maat nemen”, Zo liet hij op Twitter weten. 

Hatte van der Woude en René Peters, Kamerleden van respectievelijk de VVD en het CDA, willen nu van de minister weten wie gelijk heeft, Akerboom of de minister. De twee Kamerleden vragen of zij eigenstandige informatie heeft waardoor zij tot andere conclusies komt dan de baas van de AIVD. “Baseert u deze veronderstelling enkel op gesprekken met kennis- en onderzoeksinstellingen of heeft u hier zelf ook actief onderzoek naar gedaan? Hoe verklaart u de uitspraak van de heer Akerboom dat er bij hogescholen en universiteiten onvoldoende bestuurlijke aandacht is voor digitale veiligheid?” 

Welke gerichte stappen gaat u nemen?  

Van der Woude en Peters willen ook weten wat de minister gaat doen om het bewustzijn te vergroten. “Erkent u, naast de dreiging van ransomware aanvallen, de dreiging vanuit statelijke actoren als het gaat om spionage, met name gericht op het verkrijgen van hightech kennis en informatie, en sabotage? Zo ja, welke gerichte stappen gaat u nemen naar aanleiding van dit signaal van de AIVD om de bestuurlijke aandacht voor digitale veiligheid te vergroten? Zo nee, waarom niet?” 

De Kamerleden willen tot slot dat de dreiging van statelijke actoren een hogere prioriteit krijgt van deze minister. “Hoe gaat u dit concreet oppakken in samenwerking met universiteiten, hogescholen en de AIVD?”, willen zij weten. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK