Poetin noopt de RUG tot uitbreiden blended onderwijs

Nieuws | de redactie
10 mei 2022 | Door de gestegen energieprijzen moeten hoger onderwijsinstellingen veel meer gaan betalen voor het verwarmen van de gebouwen. De Rijksuniversiteit Groningen ziet blended onderwijs en hybride werken daarom als een oplossing. Zo hoeven er minder studenten en medewerkers in de gebouwen te zijn en kunnen de energiekosten naar beneden.

De sancties tegen Rusland, de oorlog in Oekraïne en de toegenomen geopolitieke spanningen hebben veel wereldwijde gevolgen  – ook voor de RUG, zo staat in de begroting van de Groningse universiteit. De Rijksuniversiteit Groningen verwacht het aankomend jaar veel meer geld kwijt te zijn aan energiekosten. De prijzen van elektriciteit en gas zijn enorm hard gestegen, de grondstoffen voor de bouw zijn duurder geworden en de levertijden lopen op.  

Hogere afschrijvings- en energielasten 

Voor de RUG betekent dit dat de geplande investeringen in het vastgoed opnieuw worden doorgerekend en dat er rekening gehouden moet worden met hogere afschrijvings- en energielasten. Zo staat in de Financiële Kaderstelling voor 2023.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

Er zit dan ook maar één ding op voor de RUG en dat is zuiniger omgaan met energie. Om dat voor elkaar te krijgen wil de universiteit het hybride werken gaan uitbreiden. Ook moet het blended onderwijs verder worden benut. Deze maatregelen mogen echter niet afdoen aan de hoge kwaliteit van het onderwijs, zo stelt te de RUG. 

Minder blended onderwijs

Ook andere instellingen zitten met de gestegen energieprijzen in de maag. Zo heeft de UvA voor volgend jaar vijf miljoen extra begroot om de stijgende energieprijzen te kunnen opvangen. Ook daar overweegt men om de onderwijsgebouwen minder lang open te houden en zodoende de gestegen energiekosten te kunnen beheersen. 

Toch zijn er ook instellingen die het online onderwijs juist willen terugdringen, omdat er maar weinig studenten naar college komen wanneer het onderwijs ook online gevolgd kan worden. Zo willen docenten op de Universiteit van Tilburg de online colleges schrappen, om op die manier meer studenten naar de collegezaal te lokken.

Update:

Inmiddels heeft Peter Kwint van de SP Kamervragen gesteld aan de minister van onderwijs over het voornemen van de Rijksuniversiteit Groningen om het blended onderwijs uit te breiden vanwege de gestegen energieprijzen. De SP wil onder andere van de minister weten of hij het eerlijk vindt dat de gestegen energiekosten afgewenteld worden op studenten en medewerkers.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK