Elsevier verdient steeds meer aan wetenschappers

De impact van Elseviertijdschriften wordt vergroot en het aantal open access-publicaties neemt toe. Het afgelopen jaar is het aantal open access-publicaties met veertig procent gegroeid, zo zegt de Brits-Nederlandse uitgever. De groei nam het afgelopen halfjaar echter verder toe tot een omzet van ruim 1,3 miljard Britste ponden, omgerekend zo’n 1,6 miljard euro. Vijf jaar eerder was dat nog 1,3 miljard euro.
Ook met open access wordt steeds meer geld verdiend
Elsevier is niet afhankelijk van alleen de wetenschappelijke publicaties. De services voor databases, digitale services zoals annotatie-tools en Scopus bedragen bijna veertig procent van de omzet van de afdeling wetenschap. Ook is er steeds meer groei te verwachten bij vooral het medisch onderzoek en onderwijs en bij het beheer van onderzoeksdata. De verkoop van nieuwe producten neemt daardoor alleen maar toe. Ook met de verkoop van open access-artikelen verdient Elsevier steeds meer geld. Het businessmodel van de uitgever heeft zeker niet te lijden onder de nieuwe beweging van open access en open science.
De snelle en hoogwaardige platforms waar Elsevier op publiceert lijken het vooralsnog te winnen in de discussie over open access-modellen, zo zegt het bedrijf zelf in een toelichting op de halfjaarcijfers.
De groei van Elsevier zal blijven
De grootste markt voor het Brits-Nederlandse bedrijf zit in de VS. Daar haalt het bedrijf 46 procent van de winst vandaan. In Europa wordt 22 procent van de winst behaald. De verwachting voor het aankomende jaar is dat het bedrijf de groei van de winst zal continueren.
Voor wetenschappelijke publicaties hanteert het bedrijf nu twee verschillende betalingsmodellen. Betaalde abonnementen om artikelen te kunnen lezen en om gratis te kunnen publicerenof betaald publiceren met gratis lezen. Er zijn klantencontracten van het bedrijf die beide modellen dekken.
In de academische wereld en bij universitaire bibliotheken is er voortdurend debat over alternatieve betalingsmodellen en de mate waarin onderzoeksinhoud vrij beschikbaar moet zijn. Hetzij onmiddellijk na publicatie of in sommige gevallen na een bepaalde periode na de publicatie. De uitgever waarschuwt dat veranderende regelgeving of klanten die een andere keuze willen maken wel van invloed kan zijn op de omzetgroei van het bedrijf.
De aandeelhouders van RELX zijn vooralsnog tevreden met het werk van de uitgever en de wetenschappers. Het is naast Shell en KPN een van de weinige aandelen dat dit jaar een plus laat zien op de borden van het Damrak.
Meest Gelezen
Wat vindt BBB eigenlijk van hoger onderwijs?
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
“Als studenten ChatGPT inzetten om voor hen te denken, doen docenten iets fout”
Het BSA heeft ook een nuttige kant
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
