Laurens Buijs splijtzwam bij universiteitsbladen 

Nieuws | door Frans van Heest
30 maart 2023 | Het bestuur van hoofdredacteuren van universiteitsbladen wil dat Laurens Buijs geweerd wordt bij hun jaarlijkse congres. Daar is Buijs uitgenodigd om te spreken over 'woke’ en radicalisering aan de universiteit. Het organiserend comité voelt echter weinig voor het intrekken van de uitnodiging. Dat leidt tot principiële spanningen.
Laurens Buijs op bezoek bij Forum Inside.

Het jaarlijkse congres van nieuwsbladen bij hoger-onderwijsinstellingen wordt dit jaar georganiseerd door Hanzemag en de UKrant (RUG). Onder de titel ‘Er gaat niks boven Groningen’ is ook Lauren Buijs uit Amsterdam uitgenodigd. Buijs, die zich inmiddels klokkenluider noemt, schreef in januari een opiniestuk voor Folia over ‘woke’ op de universiteit. Volgens de voormalig sociaal-wetenschapper bedreigt dat gedachtegoed de academische vrijheid. Het stuk kwam hem op een storm aan steun en kritiek te staan.  

Buijs zelf is inmiddels op non-actief gesteld op de UvA en vooral te zien in kringen rond Forum voor Democratie en aan tafel bij Ongehoord Nederland-presentatrice Raisa Blommestijn, die promoveerde aan de universiteit in Leiden. De UvA beloofde een onderzoek in te stellen onder leiding van Carel Stolker, oud-rector van de Universiteit Leiden.

De positie van Buijs binnen de UvA heeft meermaals tot Kamervragen vanuit de rechterflank van de Kamer geleid. Minister Dijkgraaf houdt zich echter wijselijk afzijdig. 

Getipt als mogelijke gast 

Ries Agterberg, voorzitter van de Kring van Hoofdredacteuren en hoofdredacteur van het Utrechtse Universiteitsblad DUB, heeft bij het organiserend comité in Groningen Buijs getipt als mogelijke gast. Hij werd vervolgens uitgenodigd, toen hij nog een geschikte kandidaat leek. De afgelopen maanden is Buijs echter behoorlijk geradicaliseerd, zo stelt het bestuur nu vast.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

“Als bestuur hoorden we vorige week dat Buijs inderdaad een van de gasten is. Wij hebben toen contact opgenomen met de organisatie. Buijs verspreidt zulke onzinnige beweringen dat wij als bestuur denken dat het een debat over ‘woke’ alleen maar negatief zal beïnvloeden. Daarnaast vinden we dat het niet goed is om zo iemand op dit moment een podium te geven. Wij vonden dit voldoende reden om de uitnodiging in te trekken”, zo staat te lezen in de mail die naar alle hoofdredacteuren van hogeschool- en universiteitsbladen is gestuurd.  

ScienceGuide is op geen enkele wijze betrokken bij de Kring van Hoofdredacteuren en heeft deze mail dan ook niet zelf ontvangen.  

Buijs kan een relevante bijdrage leveren, vinden ze in Groningen 

Uit overleg tussen het bestuur van hoofdredacteuren en het organiserend comité uit Groningen, dat vorige week plaatsvond, blijkt dat de hoofdredacteuren van de UKrant en Hanzemag het niet eens zijn met het bestuur. “Zij vinden dat je vanuit journalistiek perspectief ook andere partijen een stem moet kunnen geven. Een moderator kan ervoor zorgen dat de discussie op het spoor blijft. Bovendien denken Rob Siebeling en Chris Wind dat Buijs wel een relevante bijdrage kan leveren. Zij zijn het in deze casus daarom principieel oneens met idee dat hij – mede omdat hij al een uitnodiging heeft – wordt afgezegd”, staat in bovengenoemde mail.  

De organisatie wilde Buijs ook uitnodigen vanwege de reuring en daarmee de aandacht voor het congres die dat zou veroorzaken.  

Hiermee is een patstelling tussen bestuur en organiserend comité ontstaan. “Een meerderheid van het bestuur wil het langverwachte Kringcongres niet in gevaar brengen. Maar tegelijkertijd willen we niet de verantwoordelijkheid dragen voor een gast waarvan wij vinden dat je die niet moet uitnodigen, onder meer omdat die bepaalde groepen in onze samenleving neerbuigend neerzet”, zo schrijft het bestuur.  

Bestuur distantieert zich van het eigen congres 

Het bestuur heeft daarom besloten de inhoudelijke verantwoordelijkheid over te dragen aan de Groningse organisatoren en zich te distantiëren van het ‘woke’-debat op het Kringcongres. De Kring zal het congres echter wel financieren.  

Concreet betekent hun inhoudelijke afstand dat zij geen welkomstwoord uitspreken en niet zoals beloofd een activiteit organiseren met een prijs voor beste cartoon en illustratie. Bovendien zal de verantwoordelijkheid voor de organisatie van het congres in de toekomst anders worden georganiseerd.  

Weigering om naar het congres te komen 

Het bestuur laat tevens weten dat de uitnodiging voor Buijs teruggedraaid zou moeten worden. Na de moeizaam verlopen discussie daarover – gecombineerd met enkele nieuwe tweets van Buijs (met transgenderhaat en het liken van een hakenkruis bestaand uit transvlaggen) – was de maat vol voor de hoofdredacteur van Delta, het blad van de TU Delft.

Zij heeft zich per direct teruggetrokken uit het bestuur. Twee andere bestuursleden weigeren naar een congres te komen waar Buijs een rol speelt: Maaike Platvoet, hoofdredacteur van het blad van de Universiteit Twente en Tosca Sel, hoofdredacteur van Profielen van de Hogeschool Rotterdam. Het is nog onduidelijk of de voorzitter van het Kringbestuur zelf naar het congres gaat.  

Met Buijs gaat het steeds dezelfde kant op 

Een hoofdredacteur laat in een reactie op de mail weten dat zij het volledig eens is met het bestuur. “Ik zie al helemaal niet hoe Laurens Buijs ook maar enige zinnige input kan geven in die discussie. Er is al genoeg podium voor geradicaliseerde types die de ‘woke-beweging’ radicalisering verwijten. Met zulke deelnemers gaan ’woke’-debatten steeds dezelfde kant op: een paar anekdotes die moeten illustreren hoe enkele geprivilegieerde mensen zich beknot voelen, waarna vele anderen die al zoveel langer in hun vrijheid beknot zijn, zich moeten verdedigen. Daar is niks academisch of journalistieks aan, wat mij betreft.” 

De weg naar het congres is sowieso al hobbelig. Eerder bleek de organisatie een veel te dure locatie, namelijk het nieuwe Forum in Groningen, te hebben gereserveerd. Daarom is het congres op een eerdere datum afgezegd en verplaatst naar 13 april. 

Laurens Buijs staat inmiddels onder curatele van de UvA. Hij mag niet zonder toestemming van het College van Bestuur naar buiten treden in publicaties. Inmiddels is ook een comité opgericht dat de geplaagde docent juist wil ondersteunen. Dat comité bestaat vooral uit oud-hoogleraren onder auspiciën van Paul Cliteur, met onder andere Peter Sloot (UvA-hoogleraar Wiskunde), Meindert Fennema (emeritus-hoogleraar Politicologie aan de UvA) en een aantal Vlaamse hoogleraren.  

Frans van Heest : 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK