Grote zorgen over tanende autonomie bij hbo-docenten 

Nieuws | de redactie
1 mei 2023 | Medewerkers in het hbo ervaren steeds minder professionele autonomie, zegt vakbond CNV Onderwijs. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, wordt opgeroepen om medewerkers meer autonomie en verantwoordelijkheid te geven. De huidige professionele beknotting bedreigt de kwaliteit van het onderwijs, zegt de vakbond.
CNV Onderwijs waarschuwt Maurice Limmen over tanende autonomie

De werkgeversvereniging onder voorzitterschap van Maurice Limmen wordt opgeroepen om medewerkers in het hbo meer autonomie en verantwoordelijkheid te geven, zo schrijft CNV Onderwijs in een brief aan de voorzitter van de Vereniging Hogescholen. “Wij constateren dat er steeds meer druk wordt gelegd op de medewerkers en dat zij te weinig autonomie en ruimte voor eigen verantwoordelijkheid ervaren in hun werk. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs, maar ook voor het welzijn en werkgeluk van de medewerkers.” 

Weinig of geen zeggenschap in onderwijsveranderingen 

Het is de christelijke vakbond naar eigen zeggen opgevallen dat deze signalen de afgelopen maanden steeds duidelijker en pregnanter worden. “Medewerkers hebben bijvoorbeeld minder zeggenschap bij de eigen formatie of bij formaties van teams, hebben weinig of geen zeggenschap in onderwijsveranderingen en ervaren een extra managementlaag die invloed uitoefent op hun werk”, zo beklaagt de vakbond zich richting Maurice Limmen, oud-voorman van CNV. 

De strengere greep van directies op het onderwijs neemt alleen maar toe en bederft de arbeidsvreugde van medewerkers in het hbo, staat in de brief. “Specifieker lijkt het er soms op alsof directies meer controle willen krijgen over de onderwijsorganisatie. Dit resulteert in micromanagement, meer managementlagen en minder autonomie en werkplezier op de werkvloer.” 

Steeds meer onderworpen aan regelgeving en uniformiteit 

De veelvoud aan managementlagen vormt een bedreiging voor het karakter van het onderwijs. “Door steeds meer al dan niet verfijnde hiërarchie na te streven, is het unieke karakter van onderwijs steeds meer onderworpen aan regelgeving en uniformiteit. Dit zijn herkenbare problemen voor iedereen die werkzaam is in de sector en dit zijn ontwikkelingen die wij zorgwekkend vinden.” 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Een terugkeer van werkplezier vergt het omzetten van een aantal principiële schuiven in het hbo, vindt de vakbond. “Wij zijn van mening dat het bieden van meer autonomie en verantwoordelijkheid aan medewerkers binnen het onderwijs essentieel is om de kwaliteit van het onderwijs en de werkomstandigheden van de medewerkers te verbeteren. Door medewerkers meer ruimte te geven om hun eigen ideeën en creativiteit in te brengen in hun werk, zullen zij gemotiveerder en meer betrokken zijn bij hun werk. Dit zal resulteren in beter onderwijs voor studenten en tevreden medewerkers.” 

Geef docenten meer autonomie en verantwoordelijkheid 

Limmen krijgt en passant een aantal concrete voorstellen van zijn oud-collega’s. “Als werkgeversvereniging roepen wij u op om medewerkers binnen het onderwijs meer autonomie en verantwoordelijkheid te geven in hun werk. Hierbij denken wij bijvoorbeeld aan het geven van meer zeggenschap over de inhoud van het werk, het toewijzen van verantwoordelijkheden op de juiste plek en het stimuleren van eigen initiatief. Zo kunnen we gezamenlijk werken aan een betere toekomst voor het onderwijs en de medewerkers.” 

De vakbond hoopt hierover in gesprek te kunnen gaan met Maurice Limmen, zo sluiten CNV Hoger Onderwijs-voorzitter Luc van Dijk-Wijmenga en secretaris Andrea van Zuuk hun brandbrief af. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK