Studentenbonden verbolgen over vervijfvoudigde rente op studieschuld

Nieuws | de redactie
10 oktober 2023 | De rente op studieleningen stijgt per 1 januari 2024 van 0,46 procent naar 2,56 procent. Door te lenen hebben studenten hun eigen graf moeten graven, vindt de Landelijke Studentenvakbond. Het Interstedelijk Studentenoverleg pleit voor een renteplafond. De combinatie PvdA/GroenLinks wil dat opnemen in het verkiezingsprogramma.
Beeld: Towfiqu Barbhuiya

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) uiten grote zorgen over de rente op studieleningen. Die stijgt per 1 januari 2024 naar 2,56 procent. Dat is meer dan het vijfvoudige van de huidige 0,46 procent. Door een generatie studenten met een studieschuld op te zadelen heeft de overheid hen hun eigen graf laten graven, betoogt de LSVb. 

Op m’n 63e klaar met afbetalen  

De generatie studenten die in 2024 afstudeert, en dus meteen met het nieuwe rentepercentage te maken krijgt, heeft nooit een basisbeurs gehad. Voor veel studenten was het daarom de afgelopen jaren kiezen tussen lenen of niet studeren, zegt LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen. Daardoor hebben velen een hoge studieschuld opgebouwd. Voor studenten die niet meteen beginnen met afbetalen zal de studieschuld door de hoge rente alleen maar groter worden. 

Een student die een studieschuld van 31.000 euro in maandelijkse bedragen aflost, betaalt onder de nieuwe rentepercentages meer dan 18.000 euro aan rentelasten, liet voormalig Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen zien op X. “Ben ik op m’n 63e klaar met afbetalen”, concludeerde ze. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

Volgens Weehuizen is niet langer te ontkennen dat studenten in de val zijn gelokt door de studielening. Bij de LSVb zit echter niet alleen kwaad bloed omdat de studielening ooit als ‘voordelig’ werd gepresenteerd; ook feit dat de renteverhoging komt ten tijde van stijgende huurprijzen en stijgend collegegeld leidt tot verbolgenheid. “Dit valt niet uit te leggen aan studenten”, aldus Weehuizen.  

Stel renteplafond voor studieschuld in 

Ook ISO-voorzitter Demi Janssen wijst op de toename van verschillende soorten kosten en hekelt de onzekerheid waarin studenten verkeren. “Het lijkt wel een spelletje financiële roulette: welk rentepercentage komt het rad dit jaar op uit? En de afgelopen tijd lijken dat alleen maar hogere percentages te zijn. Die onzekerheid in combinatie met een oplopende rente kan afschrikkend werken voor studenten die het niet zo breed hebben van huis uit.”  

De politiek moet een renteplafond instellen, vindt het ISO daarom. “Dit voorkomt torenhoge rentes en biedt studenten meer zekerheid.”  

PvdA/GroenLinks wil renteplafond in verkiezingsprogramma 

Ook de politiek heeft zich inmiddels uitgelaten over de gestegen rente. De BBB wil van de minister weten of het mogelijk is om de rente voor rest van de afbetaalperiode vast te zetten. Zo weten studenten tenminste waar zij aan toe zijn. Ook wil de BBB weten wat de financiële consequenties van de stijgende rente zijn voor jongeren die een huis willen kopen.  

Dit weekend wordt bij het PvdA en GroenLinks-congres een amendement op het verkiezingsprogramma ingediend om de rente op studieschulden te maximeren. Het partijbestuur van de combinatie PvdA-GroenLinks voelt hier wel voor en heeft de leden geadviseerd om in te stemmen met het amendement. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK