‘Verplicht Nederlandstalig hoger onderwijs raakt ook Nederlandse studenten’

Opinie | door Casper Albers
20 november 2023 | Denk niet te makkelijk over het afschaffen van Engelstalig bachelor-onderwijs, waarschuwt Casper Albers. De plannen van Pieter Omtzigt zullen leiden tot massale ontslagen aan universiteiten, het verdwijnen van kleine opleidingen en een brain drain naar het buitenland.
Beeld: Pixabay

Het aandeel internationale studenten in Nederland is de afgelopen jaren enorm gegroeid en, volgens velen, ook te veel gegroeid. Bijna alle partijen willen een prominentere rol voor het Nederlands in het onderwijs aan de universiteit, maar ze verschillen in de mate en snelheid waarin ze verandering willen zien. Omtzigts NSC gaat hierin het verst. 

Nieuw Sociaal Contract wil dat in principe alle bachelor-opleidingen weer Nederlandstalig worden. Voor hooguit een klein aantal technische opleidingen mag een uitzondering worden gemaakt. Pieter Omtzigt vertelde onlangs tijdens een interview in Enschede dat hij universiteiten en (internationale) medewerkers een paar jaar tijd wil geven om die verandering te bewerkstelligen. 

Verlies buitenlandse studenten betekent verlies aan financiering

Dat klinkt daadkrachtig, maar daadkracht komt niet zonder risico’s. Deze risico’s benoemt Omtzigt niet, waardoor de kiezer geen weloverwogen keuze kan maken. De plannen van NSC zullen namelijk niet alleen de buitenlandse maar ook de Nederlandse studenten hard raken.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

Volgens Omtzigt komt momenteel veertig procent van de eerstejaarsstudenten uit het buitenland. De financiering van universiteiten wordt grotendeels bepaald op basis van studentaantallen: veertig procent minder studenten betekent ook ongeveer veertig procent minder geld, en dus veertig procent minder docenten Het plotseling wegvallen van zoveel studenten zal niet alleen de universiteiten zelf hard raken, maar ook tal van mkb-ondernemers in bijvoorbeeld de horeca, die voor zowel hun werknemers als klandizie erg op studenten leunen. 

Opleidingsaanbod voor Nederlandse studenten krimpt

Daarnaast zullen veel opleidingen niet meer levensvatbaar zijn. De universiteiten hebben nu veel Engelstalige opleidingen, in alle wetenschapsgebieden, met rond de dertig studenten per jaar. Dit zijn zowel Nederlandse als buitenlandse studenten. Als de internationals wegvallen, blijven er simpelweg te weinig studenten over om de opleiding levensvatbaar te houden. Het onderwijsaanbod voor de Nederlandse studenten zal dus verschralen. In veel gevallen is het alternatief voor een Engelstalige opleiding niet een Nederlandstalige opleiding, maar geen opleiding.

Het Engelstalig onderwijs heeft er ook voor gezorgd dat universiteiten de afgelopen twintig jaar niet de beste docenten van het land, maar de beste docenten van de wereld konden aantrekken. Aan alle universiteiten is mede daardoor een enorme kwaliteitsslag op onderwijs- en onderzoeksgebied te zien.

Onnodige maatregel met grote gevolgen

De gevolgen van een omschakeling naar volledig Nederlandstalig bachelor-onderwijs binnen een paar jaar zijn groot: massale ontslagen aan universiteiten, minder opleidingen en een brain drain naar het buitenland.

Deze maatregel is ook nog eens onnodig: zowel het wetsvoorstel van vakminister Dijkgraaf als verschillende pilots aan universiteiten laten zien dat er goede manieren zijn om het aantal internationale studenten bij te sturen zonder het kind met het badwater weg te gooien. Mocht NSC deelnemen aan coalitiebesprekingen, laten we dan hopen dat andere partijen Omtzigt ervan kunnen overtuigen dat het beter is om het gas los te laten en bij te sturen dan direct aan de handrem te trekken


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK