Kamer wil wederom pabo opsplitsen en opleidingseisen verlagen 

Nieuws | de redactie
28 maart 2024 | De minister vindt het geen verstandig plan en de sector wil het niet, maar er is wederom een brede Kamermeerderheid voor het opsplitsen van de pabo in trajecten voor het jonge en het oudere kind. Veel partijen denken dat dit de opleiding aantrekkelijker maakt voor met name mannelijke studenten die geen zin hebben om les te geven aan kleuters.

In de Kamer tekent zich een meerderheid af voor de opsplitsing van de pabo. Die opsplitsing is al veel vaker voorgesteld, maar het daartoe opgestelde wetsvoorstel is altijd getraineerd door hogescholen omdat zij dit helemaal niet zien zitten. Vier jaar geleden had de Kamer er al tabak van dat het voorstel steeds niet werd uitgevoerd door de sector noch OCW. Sindsdien is er weinig veranderd op dit punt. Daarom diende de Kamer deze week een motie in om de minister in beweging te krijgen. Zo hoopt de Kamer het lerarenvak aantrekkelijker te maken voor mannen.  

Vier jaar geleden is dit punt ook al gemaakt 

De VVD wil de pabo al langer opsplitsen, zei woordvoerder Daan de Kort. “Mijn voorganger, Rudmer Heerema, heeft dit punt zo’n vier jaar geleden ook al gemaakt. Toch gebeurt daar, op een enkele pilot na, vrij weinig mee. Dus nogmaals de vraag aan de minister wat hij kan doen om de opleiding zo in te richten dat het aanbod aantrekkelijker wordt voor mannen, maar ook voor andere geïnteresseerden die juist specifieker die opleiding willen volgen.” 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Om deze woorden kracht bij te zetten, diende hij samen met de BBB en SGP een motie in waarin de regering werd verzocht om vaart te maken met het wetsvoorstel en twee nieuwe pabo-opleidingen in te richten: een voor het oudere kind en een voor het jongere kind. Daarnaast moet de minister van de Kamer in gesprek gaan met hogescholen over het starten van deze opleidingen. 

Minister ziet bezwaren in splitsing 

Minister Dijkgraaf is, net als zijn voorganger Van Engelshoven, niet enthousiast over dit plan. “Ik ontraad deze motie. Ik zie bezwaren in de splitsing”, zei hij. “Ten eerste is er onder werkgevers, opleidingen en de beroepsgroep geen draagvlak voor smalle bevoegdheden. Het is ook heel belangrijk dat we die brede bevoegdheid behouden, zeker gegeven het grote lerarentekort en de mogelijkheden voor docenten om zich binnen het beroep van leraar verder te kunnen ontwikkelen.” De minister voegde daaraan toe dat specialisering nu al mogelijk is binnen de pabo.  

Een tussenvariant zal ook carrièremogelijkheden bieden en de aantrekkelijkheid van de opleiding voor mannen vergroten, denkt Dijkraaf. “Tegelijkertijd zorgen we er ook voor dat het pabo-curriculum niet wordt overladen, maar dat echte jonge- en ouderekindspecialisten worden opgeleid.” 

Waarom hoge rekeneisen voor de kleutermeester of juf? 

Ook met een ander voorstel vanuit de Kamer was de minister niet gelukkig, namelijk een plan van de SGP en het CDA om de opleidingseisen voor de pabo naar beneden bij te stellen door de eisen voor rekenvaardigheden te splitsen. Ook hier willen de partijen de scheiding tussen het jonge en het oudere kind hanteren in de hoop dat dan meer mensen instromen die alleen willen lesgeven aan de kleuters.  

Gezien het dalend niveau van de basisvaardigheden voelt de minister niet veel voor dit voorstel. “De basisvaardigheden van leerlingen staan onder druk. Daar zijn grote zorgen over. Er is zeker een lerarentekort, zoals we vaker hebben gezegd, maar dat kan niet betekenen dat we de lat lager gaan leggen. We moeten vasthouden aan de kwaliteitseisen. We moeten die vicieuze cirkel van dalende rekenvaardigheid breed in het onderwijs en in de samenleving doorbreken.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK