Mijnwater moet campus verwarmen

Nieuws | de redactie
17 juli 2006 | De Open Universiteit laat onderzoeken of het technisch en economisch haalbaar is mijnwater te gebruiken voor het verwarmen en koelen van een aantal gebouwen op de campus in Heerlen. De universiteit sluit met de haalbaarheidsstudie aan bij het Europese Mijnwaterproject, dat gericht is op het ontrekken van mijnwater uit voormalige steenkolenmijnen als alternatieve, duurzame energiebron. De OU ontvangt daarvoor een subsidie van ruim 37 duizend euro uit het subsidieprogramma van SenterNovem van het ministerie van Economische Zaken.De universiteit laat onderzoeken of het technisch en economisch haalbaar is mijnwater te gebruiken voor het verwarmen en koelen van een aantal gebouwen op de campus in Heerlen. De campus van de Open Universiteit is gunstig gelegen in de nabijheid van de voormalige mijn Oranje Nassau I. Ook uitbreidingsmogelijkheden naar de Hogeschool Zuyd en een aantal andere scholen worden in de haalbaarheidsstudie meegenomen.

Bijzonder aan het project bij de Open Universiteit is dat mijnwater als alternatieve energiebron gebruikt zal worden voor het verwarmen en koelen van bestaande gebouwen. Wanneer de haalbaarheidsstudie positief is, zal de Open Universiteit subsidie aanvragen voor de benodigde infrastructurele investering als gevolg van het toepassen van mijnwater.

Het project past goed bij andere activiteiten van de Open Universiteit op het gebied van duurzame ontwikkeling. Zoals het Regional Centre of Expertise Rhine Meuse, dat kennis op het gebied van duurzame ontwikkeling in de Euregio Maas-Rijn in kaart brengt en ter beschikking stelt. De faculteit Natuurwetenschappen neemt deel aan diverse activiteiten van de stichting Duurzaam Hoger Onderwijs, een samenwerkingsverband van wo- en hbo-instellingen in Nederland. De Open Universiteit besteedt ook aandacht aan de educatieve mogelijkheden van het Mijnwaterproject.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK