Duitse regering investeert fors extra in HO

Nieuws | de redactie
12 oktober 2006 | Minister Annette Schavan heeft een soort ‘Wassenaar-akkoord’ bereikt over de financiering van het Duitse HO. De kinderrijke generatie die nu op de Duitse instellingen afkomen kunnen met de huidige, toch al slechte infrastructuur van gebouwen, docenten en faciliteiten niet kwalitatief worden opgevangen en opgeleid.

Het kabinet-Merkel zal daarom “ab Wintersemester 2007/2008 die Hälfte der Mehrkosten für das bis 2010 erwartete Plus von 90.000 Studienanfängern übernehmen.” Dat houdt tot 2010 rond 565 mln € in en totaal 1 miljard extra.Ook komt er extra geld om de onderzoekscapaciteit voor die nieuwe generatie te verruimen via onder meer een hogere vaste voet per instelling. Daarvoor zouden zo’n 700 mln € extra beschikbaar zijn. In december wil kanselier Merkel de laatste eindjes aan elkaar knopen via een nationaal Hochschulpakt.

Voorzitter Margret Wintermantel van de Hochschulrektorenkonferenz waarschuwt “den Hochschulpakt finanziell nicht ausreichend auszustatten. Wir brauchen entschlossenes Handeln, keinen Tropfen auf den heißen Stein”, aldus Wintermantel. Het zal er om gaan “ein angemessenes Lehrangebot zu sichern. Es besteht die Chance eine starke Generation akademisch qualifizierter junger Menschen heranzubilden. Dies dürfe nicht verpasst werden.”«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK