Epo-universiteit stort in ravijn

Nieuws | de redactie
29 mei 2007 | De universiteit van Freiburg is in grote problemen door het dopingschandaal in de wielersport. Haar Universitätsklinik en verschillende arts- onderzoekers blijken verstrikt in de affaire van het team Telekom/T-Mobile. Drie van hen zijn geschorst nadat uitkwam dat zij meehielpen middelen als epo zo toe te dienen en te controleren, dat de renners niet betrapt zouden kunnen worden.

Onderzocht wordt wie in Freiburg allemaal betrokken zijn geweest. Een van de beschuldigde hoogleraren is niet alleen een sleutelfiguur in de wielersport maar was ook de chef van het medisch team van het Duitse Olympisch Comité in Turijn (2006). Zo dreigen nu ook de wintersporters als schaatsers, skiërs en dergelijk in het vizier van het onderzoek te komen. Ook het voetbalteam van SC Freiburg werd door de universiteit medisch begeleid.

Volgens de wetgeving op geneesmiddelen in Duitsland is elke arts die doping verschaft, strafbaar. De handelwijze in Freiburg “ondergraaft de ethiek en moraliteit van de hele sportgeneeskunde”, zo stelt prof. Herbert Löllgen, de president van de beroepsvereniging. De betrokken medici zeggen dat zij onder druk gezet werden en uit vrees handelden voor hun contracten met de gulle wielersponsoren uit Existenzangst. De beroepsvereniging DGSP wil nu een formeel document verplicht stellen, waarin alle medewerkers van wetenschappelijke instituten, die rond topsport actief zijn of sporters behandelen, verklaren moeten dat zij op geen enkele wijze doping toepassen. Ook zouden sporters die verboden middelen gebruiken langs deze weg van elke medische begeleiding verder uitgesloten moeten gaan worden.

De bestuursraad van de Uni Freiburg overweegt inmiddels de hele Sportmedizin-afdeling op te heffen om het schandaal zo snel mogelijk af te leiden van de instelling en haar wetenschappelijke reputatie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK