Nobel voor klimaatonderzoek

Nieuws | de redactie
12 oktober 2007 | Het Intergouvernementele panel voor onderzoek naar klimaatverandering heeft de Nobelprijs voor de vrede gekregen. Deze delen de wetenschappers met oud-vice president Gore van de USA. Hun samenvatting van de wetenschappelijke basis voor hun analyse, de 'physical science base', leest u hier. Pijnlijk punt is dat het werk van Gore deze week vanwege de onwetenschappelijke benadering van aspecten van dit vraagstuk forse kritiek kreeg.

 “I challenged Mr Gore about this in an interview for the BBC’s Newsnight programme in March. He responded, accurately, that scientists believe that CO2 is now driving climate change – but that was not what his misleading historical graph showed. And after the interview he and his assistant stood over me shouting that my questions had been scurrilous, and implying that I was some sort of climate- sceptic traitor.” Aldus BBC-journalist Roger Harrabin in een analyse van de negatieve effecten van de overdrijving door Gore in zijn veelbeken film An Inconvenient Truth.

“The judge listed nine areas where Mr Gore had swayed from the scientific consensus position, and it was the “errors” that made the headlines in the media. The man who brought the complaint, Stuart Dimmock, expressed his delight that this “shockumentary” had been exposed. Mr Dimmock is a member of the “New Party”, apparently funded by a businessman with a strong dislike of environmentalists and drink-drive laws.” De volledige analyse leest u hier

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK