Politicologe de nieuwe Präsidentin?

Nieuws | de redactie
26 mei 2008 | Prof. Dr. Gesine Schwan, Bundespräsidentin, naast Dr. Angela Merkel, Bundeskanzlerin? Het zou zomaar kunnen, twee academische topvrouwen van respectievelijk SPD en CDU op de hoogste posten in Duitsland. De SPD wil namelijk niet zonder meer de herverkiezing van president Horst Köhler (CDU). Die partij bezet alle hoogste staatsposten, zoals de voorzitter van de Bondsdag. Schwan, de collegevoorzitter van de Europa Universität Viadrina in Frankfurt aan de Oder, is vanmorgen daarom formeel gekandideerd door de SPD.

Köhler is zeker populair, maar toch ook de kandidaat van de neoliberale vleugel van de CDU en van de FDP. Daarom willen de socialisten een eigen kandidaat tegenover Köhler naar voren schuiven. Voorjaar 2009 wordt gestemd in een speciale ‘volksvergadering’ van alle gekozen parlementariërs in het land, plus een even groot aantal ‘verdienstelijke burgers’.

Schwan was in 2004 al – kansloze – kandidaat tegenover Merkels meesterzet van toen, Horst Köhler. Haar nederlaag van toen luidde die van Schröder en Fischer met hun Rot-Grüne Koalition in. Maar Schwan zelf kwam met veel eer en zelfs opvallende populariteit uit die mislukte campagne tevoorschijn. Pittig, charmant, zeer intelligent en ongedwongen was haar optreden. In het veelal vormelijke Duitsland werd dit gewaardeerd als contrast tegen de platte macho-stijl van Schröder en de toch wat droge Merkel.

Gesine Schwan is hoogleraar politicologie en sinds 1999 collegevoorzitter van de Europa-Universität Viadrina aan Frankfurt aan de Oder. Politiek staat ze aan de rechterkant in haar partij. Als gelovig katholiek en wetenschapper heeft zij veel werk gedaan om de verzoening van Duitsland en Polen aan te moedigen. Zij promoveerde op het filosofische werk van Kolakowski en haar universiteit -op de grens aan de Oder gelegen- is een gezamenlijke instelling van beide landen. In de SPD stond zij in de jaren tachtig zwaar onder druk vanwege haar kritiek op het populisme van voorzitter Lafontaine, de softe houding tegen de dictatuur in het oosten en het verzet tegen de ‘kruisraketten’. Om ie reden werd zij zelfs uit de ‘Grundwerte’ commissie van de SPD gezet. Na de hereniging van Duitsland is zij weer meer verbonden geraakt aan haar partij.

De SPD maakt in 2009 ineens goede kans de zetel van de Bondspresident te veroveren. Dan moet Schwan wel aanvaarden dat ze daarvoor de stemmen bijeen brengt van haar partijgenoten, de Groenen én die van de sterk gegroeide oud- communisten met ‘overloper’ Lafontaine van Die Linke .  Ook zou de Beierse CSU september aanstaande bij de Landtag-verkiezing de nederlaag moeten lijden die de peilingen indiceren. Dan is er eigenlijk geen meerderheid meer voor CDU, CSU en FDP in de ‘volksvergadering’ van voorjaar 2009. Köhler kon tegen de zomer derhalve wel eens aankondigen geen tweede ambtstermijn te ambiëren en zo de eer aan zichzelf houden.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK