Ook klimaat ziek van roken

Nieuws | de redactie
31 maart 2009 | Rokers verpesten het klimaat met hun CO2-uitstoot. Ook blijkt het roken steeds meer een gewoonte van laagopgeleide mensen in beroepen met een geringe status.

Het nucleair onderzoekscentrum Karlsruhe heeft de uitstoot door het rookgedrag van Duitse burgers berekend. Jaarlijks paffen zij 7.500 ton koolwaterstof uit. Dat is een uitstoot die even groot is als die van tien vuilverbrandingsinstallaties. Een rookverbod blijkt dus ook goed te zijn voor het klimaatbeleid.

Maar wie die rokers zijn is ook opmerkelijk veranderd. Hadden sigaar, pijp en sigaret lange tijd de status van gewichtigheid, intelligentie en mannelijke charme, nu is het roken een zaak van laagopgeleiden in beroepen van weinig sociale status. Het kankeronderzoekinstituut in Heidelberg heeft de sociale stratificatie van het roken onderzocht. De verschillen in de Duitse bevolking zijn hoogst opmerkelijk. Bij de mannen roken 50% of meer van bouwarbeiders, straten makers, transportwerkers, dakdekkers, en vrachtwagenchauffeurs. Minst gerookt wordt er onder de boeren, elektro-ingeneurs en leraren in VO en HO.

Onder vrouwen is eenzelfde trend aanwezig. Ook daar roken boerinnen, docentes en artsen het minst. De hoogste percentages rokende vrouwen -tussen de 30 en 40% – treft men onder verpleegsters, kassapersoneel en in de horeca. Opvallend is dat vooral onder vrouwen de gescheidenen en gezinshoofden van eenoudergezinnen in groten getale roken, tussen 50 tot 75%. Dat zet zich ook door tijdens de zwangerschap. Dan blijft 62% van de gescheiden vrouwen roken, terwijl bij de gehuwden 16% blijft puffen en paffen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK