Meer zonen in regentijd

Nieuws | de redactie
6 mei 2010 | Als het regent verwekken Afrikaanse buffels meer zonen dan dochters. "In natte perioden gaat de conditie omhoog en ook de spermakwaliteit is dan beter dan in droge perioden," ontdekte Pim van Hooft uit Wageningen.

Hij zit bij de groep Resource Ecology van Wageningen University,waar hij verschillen ontdekte in de sekse-verhouding tussen buffelsvan verschillende jaar- en seizoenklassen. Van Hooft vond eenoverschot aan mannetjes in jaren en seizoenen dat er veel regenviel, terwijl verwacht kon worden dat gemiddeld evenveel mannetjes-en vrouwtjesbuffels geboren zouden worden.

‘Het ligt voor de hand dat dit overschot aan mannetjes in natteperioden te maken heeft met variaties in lichaamsconditie’, zegtvan Hooft. ‘In natte perioden gaat de conditie omhoog en ook despermakwaliteit is dan beter dan in droge perioden.’ De conditieheeft volgens hem een effect op de activiteit van de zogenaamde sexratio SR-genen op het Y-chromosoom.

Bij de Afrikaanse buffels zijn er, naast de normale Y-chromosomen,twee afwijkende Y-chromosoomvarianten met elk hun eigen SR-gen.Mannetjes met het 1.1.2 Y-chromosoom krijgen in de natte periodevrijwel uitsluitend zonen en in de droge periode weinig tot geennakomelingen. Voor mannetjes met de andere variant, het 5.5.7Y-chromosoom, is dit omgekeerd; die planten zich juist in de natteperiode vrijwel niet voort en krijgen in de droge periode zowelzonen als dochters. Netto leidt dit tot meer zonen in de natte tijddan in de droge tijd.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK