Meer zonen in regentijd
Hij zit bij de groep Resource Ecology van Wageningen University,waar hij verschillen ontdekte in de sekse-verhouding tussen buffelsvan verschillende jaar- en seizoenklassen. Van Hooft vond eenoverschot aan mannetjes in jaren en seizoenen dat er veel regenviel, terwijl verwacht kon worden dat gemiddeld evenveel mannetjes-en vrouwtjesbuffels geboren zouden worden.
‘Het ligt voor de hand dat dit overschot aan mannetjes in natteperioden te maken heeft met variaties in lichaamsconditie’, zegtvan Hooft. ‘In natte perioden gaat de conditie omhoog en ook despermakwaliteit is dan beter dan in droge perioden.’ De conditieheeft volgens hem een effect op de activiteit van de zogenaamde sexratio SR-genen op het Y-chromosoom.
Bij de Afrikaanse buffels zijn er, naast de normale Y-chromosomen,twee afwijkende Y-chromosoomvarianten met elk hun eigen SR-gen.Mannetjes met het 1.1.2 Y-chromosoom krijgen in de natte periodevrijwel uitsluitend zonen en in de droge periode weinig tot geennakomelingen. Voor mannetjes met de andere variant, het 5.5.7Y-chromosoom, is dit omgekeerd; die planten zich juist in de natteperiode vrijwel niet voort en krijgen in de droge periode zowelzonen als dochters. Netto leidt dit tot meer zonen in de natte tijddan in de droge tijd.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport