Ogen sturen hersenen aan

Nieuws | de redactie
23 juni 2010 | Hoe weten je hersenen waar je hand heen moet om een kopje koffie te pakken en succesvol naar je mond te brengen? Door alle informatie om te rekenen naar coördinaten van het oog. Dit concludeert NWO-onderzoeker Sabine Beurze in haar proefschrift dat zij verdedigt op 24 juni aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Iedereen moet als baby leren om dingen op te pakken of weg tezetten zonder de boel te slopen. Tot nu toe was grotendeelsonbekend hoe je brein de informatie over de positie van je armen ende informatie die je via je ogen binnenkrijgt, combineert. Beurzeonderwierp proefpersonen aan een test in een MRI-scanner. Onzehersenen blijken alle informatie om te zetten naar éénrekensysteem: dat van je ogen.

Proefpersonen moesten onder andere hun arm uitsteken en opcommando tien graden naar rechts wijzen. Dit moesten ze met hun armvoor zich uit en met hun arm naar rechts doen, soms mochten deproefpersonen naar hun hand kijken, andere keren niet. De foutendie de proefpersonen maakten, bewijzen dat het brein, ook al kun jeje hand niet zien, berekent waar je hand is ten opzichte van jeoog. Zo heeft je brein uiteindelijk een referentiekader voor depositie van je hand en de positie van je doel.

Sabine Beurze bekeek voor het eerst hoe mensen verschillendeinformatiestromen omrekenen naar een systeem om beweging aan testuren. De resultaten van het onderzoek van Beurze kunnen mogelijkbijdragen aan een betere bestuurbaarheid van armprotheses. Er zijnnu al protheses in ontwikkeling die met de hersenen zijn aan testuren, maar deze zijn niet foutloos. Door te doorgronden welkeberekeningen je hersenen maken om beweging te sturen, kunnen dezearmprotheses verder geperfectioneerd worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK