Het Brienenoordbrug-gevoel
In een zonovergoten haven zijn studenten van de HogeschoolRotterdam in verschillende ‘teams’ de afgelopen week aan de slaggegaan met verschillende uitdagingen waar de Rotterdamse haven meete maken heeft: internationalisering, arbeidsmarkt en educatie, dedigitale haven, zomaar een greep uit de verschillende uitdagingenwaar de studenten uit verschillende disciplines voor werdengesteld. “Het is hier nu zo’n 23 graden, maar in zo’n ‘snelkookpan’stijgt de temperatuur al snel tot 100. En dan ontstaan er dusnieuwe ideeën”, zei de gespreksleider dan ook metaforisch.
“Brienenoordbrug-gevoel”
En er zijn genoeg ideeën ontstaan tijdens de Pressure CookerIdeale Haven. Studenten, opdrachtgevers en het bedrijfsleven kwamensamen in vier intensieve dagen in het havengebied tot grootstetoekomstbeelden. Zelfsturende containers die bepalen wat dehandigste route van containerschip naar klant is, een haven dievolledig is ingericht op werken, leren en recreëren en de totaletransparantie van het in- en uitgaande vrachtverkeer in Rotterdam,waren zo maar wat toekomstbeelden die werden geschetst. “Datis ook het doel van deze Pressure Cooker: grensverleggend nadenkenover alles wat er bij de haven komt kijken”,constateerde CvB-lid Gerard van Drielen.
Multidisciplinaire ontmoetingsplaats
Het over grenzen kijken, multidisciplinair werken is één van debelangrijkste doelstellingen van de Pressure Cooker, de tweede naeen succesvolle eerste editie over
“Er zijn in de afgelopen dagen al drie bedrijven naar me toegekomen die meer wilden weten van bepaalde studenten in hetprogramma. Als je die verbanden weet te leggen, dan ben je in mijnogen geslaagd”, vind de lector die tevens werkzaam is als directeurCorporate Strategy van het Havenbedrijf. Of hij dan niet ookstiekem aan het rondkijken is. “Natuurlijk ben ik hier ook wel opzoek naar talent.”
“Boeien, binden en behouden, dat moet eigenlijk de kern zijn vanhet lectoraat”, legt Henk de Bruijn uit. “Je wilt er toch voorzorgen dat die studenten uiteindelijk blijven werken in hethavengebied.” Goed en uitdagend onderwijs en voldoende verbindingenmet het bedrijfsleven vormend dan een belangrijke voorwaarde. DePressure Cooker beoogt deze verbinding te leggen en is volgens DeBruijn dan ook een uitstekende onderwijsvorm, niet alleen voor dekwestie havengebied. “Ik kan me heel goed voorstellen dat we eenkeer een Pressure Cooker gaan organiseren over de toekomst van dehele Hogeschool Rotterdam.”
Lessen voor Inholland
Vier dagen lang intensief discussiëren over de toekomst van deRotterdamse haven heeft geleid tot verschillende nieuwe ideeën,waarbij ‘het Brienenoordbrug-gevoel’ het meest in het oog sprong.”Heeft er al iemand patent aangevraagd op die term?”, klink het uitde zaal.
Lector Henk de Bruijn benadrukte het belang van jong talent nogmaar eens in zijn dankwoord. “Jullie zijn de toppers van detoekomst, en wij grijze duiven hebben jullie straks hard nodig.”Tegenover ScienceGuide trok hij ook een les voor zijncollega’s bij Inholland. Want de samenwerking van hen met de EUR enHogeschool Rotterdam bevalt hem goed. “Ik zou ze aanraden in dezemoeilijke fase vooral zich te richten op diedingen waar ze goed in zijn. Dat geeft weer energie. Ze zouden daarons concept van de Pressure Cooker heel goed voor kunneninzetten.”