Maagdenhuis, eeuwenoude traditie?

Nou nee. Het is vooral weer veel ‘beeldvorming’, ‘framing’ eninvented tradition. Op 28 april a.s. is het pas 50 jaargeleden dat het Maagdenhuis überhaupt onderdeel werd van deAmsterdamse universiteit. De roemruchte bezetting in 1969 -net weereen jaar te laat dus- was dan ook van een gebouw dat pas kortverboden was aan ‘de GU’.
Burgemeester Van Hall tekende in 1961 voor zijnGemeenteuniversiteit de koopovereenkomst van het Maagdenhuis aanhet Spui. Voor hoeveel blijkt ook voor Folia lastig teachterhalen, maar een bedrag van ’tussen de vijf en zevenmiljoen gulden’ wordt in eerdere stukken genoemd.
“Het pand werd gekocht van de Nationale Handelsbank, die eenjaar eerder was overgenomen door de Rotterdamsche Bank, eenvoorloper van ABN Amro. De Nationale Handelsbank had hetMaagdenhuis in 1953 zelf gekocht voor tweeënhalf miljoen gulden.Het Maagdenhuis was bedoeld om er ‘gedurende tien tot vijftienjaar’ seminaria, instituten en administratieve afdelingen van deuniversiteit in onder te brengen.”
Daarna zou het gebouw een andere bestemming krijgen enzouden de alfafaculteiten verhuizen naar de Oude ManhuisPoort. Net als bij het rijksmuseum, de Noord-Zuid lijn, hetStedelijk en andere grote projecten is dat een wat vertraagde droomgebleken tot op heden. “Geregeld overweegt de UvA het pand teverkopen,” meldt Folia droogjes.
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
