Subsidie voor allochtone promovendi

Nieuws | de redactie
26 juli 2011 | Negentien allochtone afgestudeerden krijgen €200.000 van NWO om te promoveren. De laureaten zijn afkomstig uit onder andere Suriname, Indonesië, Iran en Irak. De VU en de UU hebben allebei met vijf studenten een groot aandeel in de subsidieverdeling.

 

Naast de VU en de UU gaan er drie subsidies naar de UvA, tweenaar de Radboud Universiteit en verdelen Leiden, Maastricht,Rotterdam en Wageningen de overige promotiesubsidies. Met hetbudget van 200.000 kunnen de laureaten vier jaar promotiebekostigen. De VU laat weten trots te zijn op de prestatie van destudenten. “De VU stelt zich open voor diversiteit in disciplines,nationaliteiten, levensbeschouwingen en maatschappelijkeovertuigingen.”

Het onderzoek dat de jonge promovendi gaan doen is zeeruiteenlopend van aard. Zo zal er op de VU onder meer onderzoekgedaan worden naar het fiscaal beleid van de Monetaire Unie, degeschiedenis van ‘Dutch Design’ sinds 1945 en het emotioneelverwerken van een oorlogsverleden. In Utrecht zullen jongewetenschappers zich bezighouden met de ontrafeling vantaaislijmziekte en juridisch onderzoek naar staatlozen.

Voorbeeldfunctie in de wetenschap

De subsidie is afkomstig uit het Mozaïek-programma dat NWO enOCW financieren. Met het Mozaïek-programma wil NWO meerafgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in dewetenschap. Met de subsidie moeten gehonoreerde kandidatengestimuleerd worden ook op lange termijn actief te blijven in deNederlandse wetenschap en vanuit die positie een voorbeeldfunctiete vervullen.

De winnaars van de subsidie zijn ambitieuze, jongewetenschappers die vaak al eerder prijzen hebben gewonnen oftijdens hun studie hebben meegeschreven aan wetenschappelijkepublicaties. Aan de selectie van 19 gehonoreerde kandidaten is eenproces vooraf gegaan waarbij kandidaten onder begeleiding van NWOhun onderzoeksideeën mochten uitwerken. Vanuit 156 kandidaten zijnuiteindelijk 19 studenten geselecteerd voor een subsidie. Op 17oktober zullen de laureaten uit handen van NWO-voorzitter JosEngelen een oorkonde ontvangen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK