Nederland onverwacht podium voor Kants Kritik

Hoe het Kantianisme zo verrassend naar Nederland kwam en hoezijn ‘kritische filosofie’ in ons land een opvallende rol kreeg, isnu onderzocht door de Rotterdamse promovendus Jan Verweij. Hijschrijft erover in zijn proefschrift ‘Kant-tekening van eenhorrearius’.
Duister en diepzinnig
Tussen 1781 en 1790 verschenen de beroemde ‘Kritiken’ vanImmanuel Kant, waarin hij zich fundamenteel bezig hield met hetwezen van en de grenzen van de menselijke kennis. Vandaar ook zijnbefaamde ‘Kritik der reinen Vernunft’, kritische analyse van dezuivere ratio. Daarbij keek Kant met een scherpe blik naar demenselijke denkpatronen over het bestaan van ‘de’ werkelijkheiden metafysica.
Vonden velen in Europa Kants werk wel zeer duister endiepzinnig, in Nederland vond hij een platform in het tijdschrift’Het Magazyn’. De Nederlandse denkers Hulshoff, Van Hemert enKinker werden de drie voorvechters die Kants filosofie in dittijdschrift met polemieken propageerden, allen op hun eigen manieren met een eigen agenda.
Volle zalen bij Felix Meritis
In zijn proefschrift onderzoekt Verweij hoe deze artikelenwerden ontvangen en hoe de vele tegenstanders van het Kantianismezich verhielden tot de volle zalen bij debat in het AmsterdamseFelix Meritis.
Verweij laat zien dat Het Magazyn een belangrijk en tot nu toeonderbelicht aandeel kreeg in hoe het werk en het denken van Kantin Nederland werden ontvangen. Aan de hand van dit tijdschriftgeeft hij duiding aan de wijsgerige en culturele omwentelingen diede periode rond 1800 kenmerken. Ook laat de promovendus zien dathet kantianisme in Nederland een veel grotere rol heeft gespeelddan aanvankelijk werd gedacht.
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
Wat vindt BBB eigenlijk van hoger onderwijs?
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
