‘Komt een foetus bij de dokter’

Nieuws | de redactie
15 mei 2012 | De kersverse hoogleraar Foetale Therapie, Dick Oepkes, heeft een optimistische visie over zijn vak de Verloskunde. Met betere zorg voor foetussen zijn namelijk veel kwalitatieve levensjaren te winnen.

“De zorg kost de gemiddelde Nederlander over zijn hele leven340.000 euro maar hij krijgt daar gezondheid en welzijn voor terugter waarde van minstens 450.000 euro. Verschuiving van een deel vandit geld, van de laatste levensfase, waar het nu vooral aan opgaat, naar de eerste paar jaar van het leven kan eenindrukwekkende overall winst opleveren”, met dezeeconomische redenering begon professor Dick Oepkes zijn intreerede als hoogleraar Verloskunde, met alsbijzondere nadruk op Foetale Therapie.

QALY-koopje

Kosteneffectiviteit van medische interventies wordt berekend aande hand van gewonnen QALY’s (quality-adjusted life-years gained).Eén QALY is het equivalent van 1 jaar langer leven in perfectegezondheid. De meeste QALY’s zijn aldus bij de foetale geneeskundete winnen. Zo levert de screening van zwangeren op HPA-1bb (eenbepaalde bloedplaatjes bloedgroep die ervoor zorgt dat zwangerenantistoffen tegen de foetus aanmaken), een programma dat 7 miljoeneuro’s kost, 1800 QALY’s op. Dat betekent €3.900 per QALY. “Echteen koopje”, zegt Oepkes.

De foetale sterfte is in Nederland relatief hoog, 50% hoger danin Vlaanderen bijvoorbeeld. Jaarlijks sterven in ons land 1155foetussen. Oepkes: “Ons LUMC programma voor foetale therapie leverteen grote bijdrage aan het verlagen van die sterfte. In het LUMCredden we jaarlijks alleen al 30 kinderen met foetalebloedtransfusies.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK